Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508712
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82864/131
Kadastrale aanduiding
Meppel A 8642
Kerkplein 12, 7941 BG te Meppel

Omschrijving

Inleiding

Gebouwd in 1921 als 'transformatorhuis I op het Westeinde van de Weteringstraat, hoek Kleine Oever, met kelder en bovenwoning' in een neo-Hollandse rennaissance stijl naar ontwerp van D. Monsma (directeur gemeentewerken Meppel). Aanvankelijk liep het water langs de noordgevel van het gebouw. In 1982 is in opdracht van de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Meppel het pand verbouwd tot kerkcentrum naar plan van Architectenbureau Fransen (Meppel).

Omschrijving

Op een fundering van 110 dennenpalen gebouwd en voorzien van een brede gemetselde plint met zandstenen waterlijst; opgaand metselwerk in miskleurige ruw bezande klinkers (waalvorm) verlevendigd met zandstenen (Obernkirchener) banden, blokken, dekplaten en aanzet- en sluitstenen alsmede smeedijzeren sierankers; daklijst met fries van siermetselwerk en een geprofileerde goot; zadeldak met blauwe moezelleien (dubbel maasdak gedekt) en nokschoorsteen; in totaal drie dakkapellen met inzwenkende helm. Voorgevel met kruiskozijnen (onderste helft met luiken; boven het kalf met glas-in-lood) trapgevel boven een doorgetrokken daklijst en voorzien van drievoudig rechtgesloten venster en een tweevoudig zolderluik onder de trijs. Asymmetrisch ingedeelde rechterzijgevel (zuidzijde) met onder meer later ingebrachte keldervensters, gekoppelde vensters en hoog geplaatste ventilatieroosters met diefijzers; verdieping met drie kruiskozijnen en een hoog geplaatst wc-raam (onderlicht en negenruits bovenlicht); linkerzijgevel (noordzijde) van oorsprong symmetrisch met op beide bouwlagen kruiskozijnen. Het linker kruiskozijn is omgebouwd tot toegangsdeur met luifel.

Waardering

Transformatorstation en woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling van het voorzieningenniveau en de gecombineerde functie en de typologie, vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en ornamentiek alsmede vanwege de markante ligging in het centrum van de stad.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact
verbouwing
1982
1982
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Monsma, D ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur
Fransen, J. H. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur
Verbouw 1982