Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508713
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82864/121
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Meppel A 8897
Meppel A 6424
Meppel A 5580
Meppel K 458
Meppel A 6423
Meppel A 7024
Bij Zuideinde 4, 7941 GH te Meppel

Omschrijving

Inleiding

Ophaalbrug (Hollandse type) over de Hoogeveensche Vaart gebouwd in 1913 ter vervanging van de Berebrug en sindsdien aangeduid als de Zuiderbrug. Opdrachtgever en ontwerper was de gemeente Meppel (de gemeente stelde bestek en voorwaarden op). De bouw werd uitgevoerd door H. Damer aannemer te Meppel) voor wat betreft de brughoofden; de brug zelf werd geleverd en opgezet door de stoomsmederij B. van der Hoff uit Utrecht. De bescherming betreft zowel de brughoofden als de bruglantaarns en de brug.

Omschrijving

Brug bestemd voor gewoon verkeer met een middengedeelte voor auto's (3,53 m) en aan beide zijden voetpaden (0,75 m); vrije hoogte van 4,70 m. De opening tussen de landhoofden is 6,13 m. Aan beide zijden opgemetselde landhoofden; zuidzijde met hardstenen afdekplaten. Vier bruglantaarns waarvan de twee zuidelijk geplaatst zijn op de uitkragende hardstenen sluitsteen van doorstroomopening. Giet- en smeedijzeren hekwerk. De brug is geheel geklonken en bestaat uit twee hameistijlen (I-balk met een U-profiel tegen de flenzen) waartussen een hameiregel (I-profiel met onderhangend vakwerk in X-patroon). De hameipoort wordt in de lengterichting van de brug gesteund door twee schoren. De balans rust op consoles aan de hameistijlen. Zij heeft twee samengestelde volwandige priemen met een I-doorsnede. De priemen worden aan de zchterzijde gekoppeld middels de balanskist en diagonale trekstangen. De hangstaven zijn uitgevoerd als twee gekoppelde strippen. De brug wordt met de hand bewogen door middel van een cirkelvormige heugelstang aan de oostelijke hameistijl. Hekwerk op de val. Op de hameistijl een naamplaat met B. v.d. Hoff Stoomsmederij Utrecht.

Waardering

Brug van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke ontwikkeling van Meppel als havenstad, van industrieel-archeologisch belang, vanwege de typologie alsmede vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik en de beeldbepalende ligging in een waardevol stadsgezicht. Gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Bruglantaarn
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Brughoofd

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hoff, B. van der ; Drenthe
ijzergieter
Betreft leveren en opstellen ijzeren ophaalbrug
Damer Hz, H ; Drenthe
aannemer / uitvoerder
Betreft o.a. het bouwen van de landhoofden