Zuideinde 3, 7941 GA te Meppel
Zuideinde 5 A, 7941 GA te Meppel
Zuideinde 5, 7941 GA te Meppel

Inleiding

Gebouwd in 1933 als 'twee winkelhuizen met twee bovenwoningen' in opdracht van A.J. Danser (Amsterdam) en naar ontwerp van D.J. Lok (Meppel). Het is een voorbeeld van Interbellum Architectuur waarbij invloeden merkbaar zijn van de Amsterdamse School, de Stijl en de Haagse School.

Omschrijving

Drie bouwlagen onder plat, in baksteen opgetrokken waarbij de begane grond gedomineerd wordt door de etalagepuien bestaande uit een bekleding van zwart marmeren platen en een constructie van hout en staal voor de royale vensters. Kozijnen en deuren in gelakt hout neigend naar Amsterdamse School. De bovenlichten van de etalagepui zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood (met Stijl-invloed). Links entree naar de bovenwoning, daarnaast een etalagepui, een portiek, een tweede etalagepui en een ruimer portiek waar ook de toegangsdeur naar de tweede woning is. In dit gedeelte geglazuurde tegels op vloer en zijwand. Het bovenhuis is in een meer strakke Haagse School-trant gebouwd en kent een symmetrische indeling met een overhoeks geplaatste, uitkragende middenas en een licht uitspringend middenstuk. Aan weerskanten een hangend erker met oorspronkelijk kozijnhout en glas-in-lood in de bovenlichten; dakrand met azuurkleurige tegels bekleed. Aan de buitenkant een rechtgesloten venster met glas-in-lood bovenlicht. De bovenste bouwlaag heeft eenvoudiger rechtgesloten vensters. De dakrand is aangezet met een geel geglazuurde steen waarbovenop de zwart geglazuurde tegelrand is bevestigd.

Waardering

Winkels met bovenwoningen van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de typologie, de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de beeldbepalende ligging aan het Zuideinde (een waardevol stadsgezicht). Gaaf en zeker daardoor voor de regio zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Interbellum-architectuur