Zuideinde 19, 7941 GA te Meppel

Inleiding

Winkel/woonhuis gebouwd rond 1880-1890. In 1917 is een eerste verbouw uitgevoerd in opdracht van N.A. Blom door aannemer H. Zwikker (Meppel). Onduidelijk is wat er precies veranderde. In 1929 wordt in opdracht van K. Ronner en Zn. een plan uitgevoerd naar ontwerp van G. Otten en Zn. Daarbij wordt de voorgevel voorzien van een Art Deco invulling. Met name deze ingreep is van belang.

Omschrijving

Winkel/woonhuis met een in baksteen opgetrokken voorgevel voorzien van een brede gootlijst. De onderbouw is voorzien van een Art Deco pui uit 1929; gelakt hout met zwarte accenten op een hardstenen plint. Links een deur voorzien van nodige snijwerk en een bovenlicht met twee horizontale roeden en gekleurd glas-in-lood. Breed opgezette etalagepui met diepliggende winkeldeur. Strook met bovenlichten (dicht gezet).

Waardering

Winkel/woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de typologie, de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege het oeuvre van Otten. Daarnaast van belang vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Verbouw Zwikker