Actualiteit gegevens: 18-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508717
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Postkantoor
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
82865/123
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meppel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Meppel
X-Y coördinaat: 
209292 - 523320

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouwd in 1907 als Post- en Telegraafkantoor met directeurswoning naar ontwerp van C.H. Peters. Peters bouwde in een stijl die verwant is aan de Neorenaissance. In 1939 werd in opdracht van de Rijksgebouwendienst Den Haag een uitbreiding gerealiseerd in een bijpassende stijl, het betrof een uitbreiding aan de achterzijde en enkele aanpassingen in het oude hoofdgebouw. In 1969-1970 werd een platte aanbouw aan de linkerzijgevel gerealiseerd, tevens werden interne wijzigingen uitgevoerd. Het pand doet inmiddels geen dienst meer als postkantoor.

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume bestaande uit een evenwijdig aan de straat gelegen frontgebouw met een zadeldak en haaks daarop gelegen volumes deels met een zadeldak, een schilddak of een plat. De daken zijn belegd met geglazuurde romaanse pan of een golfpan; schoorstenen in de nok. Gevelopbouw met een gemetselde plint, hardstenen afzaten en opgaand metselwerk afgewisseld door Bentheimer zandstenen speklagen en een hardstenen waterlijst; getoogde vensters van verschillende afmetingen met ojiefse onderregels van het raamhout. De representatieve voorgevel heeft twee series van vier getoogde drieruits keldervensters met diefijzers op hardstenen onderdorpels alsmede vier getoogde gietijzeren ventilatieroosters. Aan weerszijden een hardstenen stoep naar de getoogde portaalomlijstingen uitgevoerd met profielsteen en aangezet met aanzet- en sluitstenen; getoogde bovenlichten met hardstenen lekdorpel en vijfruits gekleurd glas-in-lood. Het rechterportaal heeft een diepliggende paneeldeur met zijlichten onder een getoogde bovendorpel. Het middenstuk bevat drie diepliggende drievoudig gekoppelde vensterpartijen met brede hardstenen lekdorpels en twee vrijstaande zandstenen deelzuiltjes waarachter de houten stijlen geplaatst zijn. Verdieping aangegeven door een waterlijst waaronder keramische ventilatiestenen. Verdieping met T-vensters voorzien van drieruits bovenlichten waarbij de zes middelste paarsgewijs zijn geplaatst in spaarvelden. Deze spaarvelden hebben aan de bovenzijde een boogfries met zandsteen. Zes zware smeedijzeren sierankers geplaatst. Daklijst met voorzien van tandlijst en eenvoudige rechte goot. Het gemetselde dakkapel is voorzien van speklagen en heeft een tuitgevel met hardstenen afdekplaten; aan weerszijden dakkapellen voorzien van inzwenkende spitsen met leidekking. De kopse tuitgevels van het frontgebouw zijn evenals de overige gevelvelden op iets soberder wijze gedetailleerd. Op enkele plekken is nog de oorspronkelijke hemelwaterafvoer aanwezig met de markante vergaarbakken.

INTERIEUR. Portaal en trappenhuis naar de voormalige directeurswoning onder ander met een hardstenen trap voorzien van smeed- en gietijzeren hekwerk waarop een eiken trapleuning.

Waardering

Postkantoor van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de functionele ontwikkeling van Meppel, vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de beeldbepalende ligging aan het Zuideinde (onderdeel van een waardevol stadsgezicht). Qua exterieur betreft grotendeels gaaf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZuideinde28D7941 GHMeppel
NeeZuideinde28C7941 GHMeppel
NeeZuideinde32A7941 GHMeppel
NeeZuideinde28B7941 GHMeppel
NeeZuideinde28A7941 GHMeppel
NeeZuideinde327941 GHMeppel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenOverheidsgebouwPostkantoor

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeppelA8938A4
MeppelA8938A3
MeppelA8938A5
MeppelA8938A2
MeppelA8938A1
MeppelA8936

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging
19391939exactverbouwing
19691970exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Peters, C.H. ; Drenthearchitect / bouwkundige / constructeur