Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508717
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/123
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Meppel A 8936
Meppel A 8938 A4
Meppel A 8938 A3
Meppel A 8938 A5
Meppel A 8938 A2
Meppel A 8938 A1
Zuideinde 28 D, 7941 GH te Meppel
Zuideinde 28 C, 7941 GH te Meppel
Zuideinde 32 A, 7941 GH te Meppel
Zuideinde 28 B, 7941 GH te Meppel
Zuideinde 28 A, 7941 GH te Meppel
Zuideinde 32, 7941 GH te Meppel

Omschrijving

Inleiding

Gebouwd in 1907 als Post- en Telegraafkantoor met directeurswoning naar ontwerp van C.H. Peters. Peters bouwde in een stijl die verwant is aan de Neorenaissance. In 1939 werd in opdracht van de Rijksgebouwendienst Den Haag een uitbreiding gerealiseerd in een bijpassende stijl, het betrof een uitbreiding aan de achterzijde en enkele aanpassingen in het oude hoofdgebouw. In 1969-1970 werd een platte aanbouw aan de linkerzijgevel gerealiseerd, tevens werden interne wijzigingen uitgevoerd. Het pand doet inmiddels geen dienst meer als postkantoor.

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume bestaande uit een evenwijdig aan de straat gelegen frontgebouw met een zadeldak en haaks daarop gelegen volumes deels met een zadeldak, een schilddak of een plat. De daken zijn belegd met geglazuurde romaanse pan of een golfpan; schoorstenen in de nok. Gevelopbouw met een gemetselde plint, hardstenen afzaten en opgaand metselwerk afgewisseld door Bentheimer zandstenen speklagen en een hardstenen waterlijst; getoogde vensters van verschillende afmetingen met ojiefse onderregels van het raamhout. De representatieve voorgevel heeft twee series van vier getoogde drieruits keldervensters met diefijzers op hardstenen onderdorpels alsmede vier getoogde gietijzeren ventilatieroosters. Aan weerszijden een hardstenen stoep naar de getoogde portaalomlijstingen uitgevoerd met profielsteen en aangezet met aanzet- en sluitstenen; getoogde bovenlichten met hardstenen lekdorpel en vijfruits gekleurd glas-in-lood. Het rechterportaal heeft een diepliggende paneeldeur met zijlichten onder een getoogde bovendorpel. Het middenstuk bevat drie diepliggende drievoudig gekoppelde vensterpartijen met brede hardstenen lekdorpels en twee vrijstaande zandstenen deelzuiltjes waarachter de houten stijlen geplaatst zijn. Verdieping aangegeven door een waterlijst waaronder keramische ventilatiestenen. Verdieping met T-vensters voorzien van drieruits bovenlichten waarbij de zes middelste paarsgewijs zijn geplaatst in spaarvelden. Deze spaarvelden hebben aan de bovenzijde een boogfries met zandsteen. Zes zware smeedijzeren sierankers geplaatst. Daklijst met voorzien van tandlijst en eenvoudige rechte goot. Het gemetselde dakkapel is voorzien van speklagen en heeft een tuitgevel met hardstenen afdekplaten; aan weerszijden dakkapellen voorzien van inzwenkende spitsen met leidekking. De kopse tuitgevels van het frontgebouw zijn evenals de overige gevelvelden op iets soberder wijze gedetailleerd. Op enkele plekken is nog de oorspronkelijke hemelwaterafvoer aanwezig met de markante vergaarbakken.

INTERIEUR. Portaal en trappenhuis naar de voormalige directeurswoning onder ander met een hardstenen trap voorzien van smeed- en gietijzeren hekwerk waarop een eiken trapleuning.

Waardering

Postkantoor van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de functionele ontwikkeling van Meppel, vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de beeldbepalende ligging aan het Zuideinde (onderdeel van een waardevol stadsgezicht). Qua exterieur betreft grotendeels gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Postkantoor

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact
verbouwing
1939
1939
exact
verbouwing
1969
1970
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Peters, C.H. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur