Zuideinde 59, 7941 GE te Meppel

Inleiding

Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. Aan de voorzijde een eenvoudige tuin van de weg afgescheiden door een eenvoudig smeed- en gietijzeren hekwerk.

Omschrijving

Asymmetrisch opgezet woonhuis van twee bouwlagen met een afgeknot schilddak belegd met zwarte tuile-du-nord pannen. Voorgevel opgebouwd met een brede plint voorzien van bossage, vlak pleisterwerk en geel metselwerk, opgaand metselwerk met speklagen, een cordonlijst en een brede kroonlijst met een fries van geglazuurde tegels. Het terugliggende gevelvlak heeft een hardstenen stoep naar een paneeldeur met sierroosters en een neo-renaissancistische deuromlijsting (pilasters, kroonlijst, pilasters met in- en uitzwenkende klauwstukken, kroonlijst en segmentboogvormig fronton met straal). Boven de deur een rechtgesloten venster onder een geprofileerde latei en segmentboogvormige hanekam (gele steen en gepleisterde aanzet- en sluitstenen). Het vooruitspringende gedeelte bevat twee rondboogvensters voorzien van aanzet- en sluitstenen. De sluitstenen dragen tevens de bewerkte consoles van een rijk bewerkt hangend erker (in hout opgetrokken en voorzien van snijwerk, bovenlichten met glas-in-lood, uitkragende gootlijst met sierstukken en een inzwenkende zinken kap). Op de verdieping is het uitspringende gedeelte geaccentueerd door geel gemetselde hoekrisalieten. Boven de erker en de daklijst doorbrekend een dakkapel voorzien van eenvoudige klauwstukken.

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht.