Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508719
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/108
Kadastrale aanduiding
Meppel A 8693
Kleine Oever 11, 7941 BK te Meppel

Omschrijving

Inleiding

Pakhuis bestaande uit drie aaneengesloten bouwdelen gebouwd in opdracht van R. Houwink. De beide delen met tuitgevels zijn gebouwd in de periode 1880-1885 met stijlkenmerken van de neo-hollandse renaissance. De platte aanbouw dateert uit 1911 in een verwante stijl. De pakhuizen liggen nabij het Bleekerseiland, het punt waar vroeger de Hoogeveensche Vaart en de Drentse Hoofdvaart splitsten. Ondanks het feit dat het water is gedempt en de stedebouwkundige situatie door nieuwbouw is gewijzigd kunnen deze pakhuizen vanwege vormgeving en ligging als zeer belangrijk worden beschouwd in de geschiedenis van Meppel als haven- en stapelplaats. Het hergebruik van de pakhuizen als Grafisch Museum heeft geleid tot enkele geringe wijzigingen (ondermeer t.a.v. de roedeverdeling). Maar de waarde van het pand blijft voor bescherming van belang.

Omschrijving

Pakhuizen bestaande uit drie bouwdelen; allen in baksteen opgetrokken en voorzien van geel siermetselwerk ter accentuering van de verdiepingslagen en boven de getoogde vensters. De twee linker bouwdelen, gedekt door een met pannen belegd zadeldak, hebben een symmetrische gevelopbouw met lisenen over de volle hoogte die aan bovenzijde overgaan in het opklimmend boogfries van de tuitgevel (neo-hollandse renaissance motief). De middenas van de beide delen worden geleed door getoogde toegangsdeuren en getoogde zolderluiken. Aan weerszijden van de middenas zijn getoogde ramen; deels met luiken. De uitbreiding uit 1911 heeft een vergelijkbare opbouw met bredere travee-maten. De zijgevel is voorzien van getoogde vensters; serie staafankers en geheel rechts een later ingebracht gietijzeren drie gekoppelde twaalf-ruits vensters onder een betonnen latei. De achtergevel van de drie bouwdelen is blind.

Waardering

Pakhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als representant van een voor Meppel belangrijke functionele ontwikkeling alsmede vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de historisch ruimtelijk belangrijke locatie.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1885
globaal
verbouwing
1911
1911
exact
Platte aanbouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden