508725 - De Zonheuvel
Amersfoortseweg 96, 3941 EP te Doorn
Amersfoortseweg 98, 3941 EP te Doorn

Omschrijving complexonderdeel 2

Een evenwijdig langs de oprijlaan gelegen POORTGEBOUW op U-vormige plattegrond van één bouwlaag onder een samengesteld zadeldak. Op de dakschilden zijn enkele dakkapellen onder schilddakje gezet. Het koetshuis heeft een asymmetrische opzet waarbij de poort rechts van de middenas is gesitueerd. De poort kan door middel van een dubbele houten deur worden afgesloten. De poort wordt door een licht risalerend bouwvolume van één as breed geaccentueerd en heeft een tweede bouwlaag onder een schilddak waarvan de nok haaks op het hoofdvolume staat. De vleugels zijn naar de oprijlaan gekeerd.

De in baksteen uitgevoerde gevels zijn voorzien van roedenvensters met schuif- en draairamen met luiken die onregelmatig geplaatst zijn. De kort zijden van de vleugels hebben een trapgevelbeëindiging gekregen en zijn voorzien van sierankers. De gevelindeling is nagenoeg origineel. Belangrijkste wijzigingen zijn de verbreding van de voormalige koetsdeuren, links en rechts van de poort. Ook in de achter- en zijgevels is de vensterindeling op sommige plaatsen gewijzigd. Bouwsporen zijn zichtbaar.

De bescherming van het poortgebouw richt zich uitsluitend op het exterieur.

Waardering

Het poortgebouw van de buitenplaats Zonheuvel is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een poortgebouw alsmede van ensemblewaarde in relatie tot het landhuis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

Fukkink, gebr. ; Utrecht