Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508750
Complexnummer
508749 - Doornse Waterleiding
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82798/66
Kadastrale aanduiding
Doorn A 7820
Woestduinlaan 55, 3941 XB te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

Een op enige afstand van de openbare weg gelegen WATERTOREN gebouwd in 1902-1903 op een kunstmatige aarden verhoging naar ontwerp van de firma Visser & Smit. De toren heeft een cilindervorm die taps toeloopt. De toren is in baksteen met natuurstenen accenten opgetrokken. De torenschacht bestaat uit drie geledingen. De ingang bevindt zich aan de Woestduinlaanzijde en wordt gevormd door een aanbouw onder zadeldak. De voorzijde hiervan heeft een uitkragende tuitgevelvorm gekregen. Op de middenas is een eenvoudige deur met rondboogvormig bovenlicht gezet. Bo ven de deur bevindt zich een eerste steen met de tekst: `De eerste steen gelegd door...(niet leesbaar), 9 november 1902'. De eerste geleding van de torenschacht wordt door middel van een brede natuurstenen, uitkragende band afgesloten. Hierboven is het hoog opgaande middelste deel van de schacht op diverse plaatsen voorzien van kleine rondboogvensters. De tweede geleding wordt door een rondboogfries afgesloten. Hierboven kraagt de toren uit doormiddel van een bloktandlijsten, platte natuurstenen banden en een tweede, kleinere rondboogfries. De derde en laatste geleding, waarin zich het waterreservoir bevindt, heeft een vlakke gevel waarin op regelmatige afstand staande zesruitsvensters zijn gezet. Oorspronkelijk bezat de toren kantelen als beëindiging maar deze zijn in 1959 wegens slechte bouwkundige staat verwijderd. Op het dak is een eenvoudige ijzeren reling gezet die buiten de rijksbescherming valt.

Het cilindervormige waterreservoir in de toren is van ijzer en heeft een vlakke bodem.

Waardering

De watertoren is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype, alsmede van ensemble waarde in relatie met het ernaast liggende pomphuisje.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508749. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Visser & Smit, Firma ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur