Maarsbergseweg 3, 3941 MJ te Doorn

Inleiding

De villa aan de Maarsbergseweg 3 werd door Gerrit Th. Rietveld in 1939 ontworpen als zomerhuis, maar is thans als permanente woning in gebruik. De villa ligt tegen de zuidelijk helling van de heuvelrug. De opdrachtgever was Murk Lels die Rietveld min of meer dwong het platte dak ter zijde te schuiven en in plaats daarvan het huis van een tentdak te voorzien. Rietveld heeft weliswaar het verzoek van zijn opdrachtgever gehonoreerd, maar hij ontwierp een teruggelegen tentdak met een zo laag mogelijke dakhelling, waardoor deze zoveel mogelijk uit het zicht bleef. De villa is één van Rietveld's laatste vooroorlogse ontwerpen.

Omschrijving

Een op enige afstand van de weg gelegen vrijstaande VILLA van twee bouwlagen in functionalistische stijl, deels onderkelderd op vrijwel rechthoekige plattegrond onder een laag met leien in maasdekking gedekt tentdak. De bakgoot heeft een brede overstek. De bakstenen gevels zijn wit bepleisterd en voorzien van stalen kozijnen. De vensters zijn veelal voorzien van draai- en klapramen.

De voor- of zuidgevel is in de eerste bouwlaag nagenoeg over de volle breedte door middel van vensters opengewerkt. Rechts is in de gevel een samengestelde venster gezet, waarvoor zich een terras bevindt dat gedeeltelijk door een balkon overdekt wordt. Links springt de gevel naar voren. Het eerder genoemde balkon in de tweede bouwlaag is van een ijzeren hek voorzien en steekt aan de rechterzijde ongeveer een meter buiten de gevelwand uit. De tweede bouwlaag heeft over de gehele breedte van de gevel een glaswand die is onderverdeeld in negen ramen.

De achtergevel heeft een meer gesloten karakter en wordt gedeeltelijk door een lager plat dak afgesloten. Links in de gevel bevindt zich een inpandige portiek, waarin de hoofdingang tot de woning geplaatst is. De portiek, die aan deze zijde en aan de oostzijde is opengewerkt, kan via een gemetselde, gebogen buitentrap vanaf de oostgevel worden bereikt. De rechterzijgevel (oosten) bestaat uit drie bouwlagen doordat ten behoeve voor de garage- en kelderingang de grond gedeeltelijke is weggegraven. De kelderverdieping heeft twee garagedeuren, waarvan het linker iets breder is. Tegen de rechterhoek is de eerder genoemde buitentrap gezet die naar de portiek leidt. De gevel boven het souterrain kenmerkt zich door onregelmatige vensterplaatsing. De linkerzijgevel is op twee vensters na geheel blind.

De plattegrond is, op kleine wijzigingen in het souterrain na, oorspronkelijk en is volgens de functionalistische principes ingedeeld en staat in relatie met de openheid van de gevels. De ruimten die meer licht nodig hebben, zoals de woonkamer en slaapkamers bevinden zich aan de zuidzijde. De vestibule, keuken, badkamer, toilet en de slaapkamer voor de dienstbode bevinden zich aan de andere zijden. Kenmerkend zijn ook de tussenverdiepingen, waardoor de diverse ruimten zich op verschillende niveaus bevinden. Op het laagste niveau bevinden zich de vestibule, de keuken en het toilet. De ruimte een halve niveau hoger wordt nagenoeg geheel door een T-vormige woonkamer met een verlaagde zithoek in beslag genomen. Weer een halve niveau hoger is de slaapkamer voor de dienstbode te vinden. Tot slot de hoogste verdieping waar zich drie slaapkamers, een toilet en een badkamer bevinden. De keuken beschikt over nog een originele inbouw keukenkast met doorgeefluik naar de woonkamer. De drie kleine slaapkamers beschikken over een in een lage kast met ingebouwde wasbak die doormiddel van een houten afdekplaat geheel weggewerkt kan worden. Genoemde elementen zijn ontworpen door Rietveld.

De villa bevindt zich op het noordelijke deel van een omvangrijk, overwegend met heide begroeid perceel. De openheid van het terrein aan de zuidzijde is in relatie met het huis van grote waarde. De openheid zorgt voor en zo groot mogelijke lichtinval.

Het huis is via een oprijlaan aan de oostzijde te bereiken.

Waardering

De villa is van grote architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van de functionalistische bouwstijl uit de periode 1920-1940 en als onderdeel in het oeuvre van Gerrit Th. Rietveld, alsmede van waarde vanwege de oorspronkelijke functie als zomerhuis. Van ensemblewaarde in relatie met de omgeving.

Functionalisme

Rietveld, G.Th. ; Utrecht