Doorn B 828
Bij Buurtweg 12, 3941 MC te Doorn

Inleiding

In 1876 gaf C.T. baron van Lynden Sandenburg opdracht voor de bouw van een schaapskooi in een weiland, dat nog steeds onderdeel is van het landgoed Sandenburg. De schaapskooi is onlangs gerestaureerd.

Omschrijving

Een in een weiland gelegen SCHAAPSKOOI op rechthoekige plattegrond, van één bouwlaag onder een deels met pannen en riet gedekt afgewolfd zadeldak, waarvan de nok haaks op de weg staat. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De kopse gevels zijn afgeschuind en hebben een dubbele deur, waarboven de gevels gepotdekseld zijn. De zijgevels zijn blind. De kapconstructie bestaat uit grenenhouten gebinten.

Waardering

De schaapskooi is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie en van ensemble waarde in relatie met het landschap.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schaapskooi

Lynden van Sandenburg, F.A.C. graaf van ; Utrecht