Vlissingen E 784
Smalle Kade 5, 4381 CE te Vlissingen
Beursstraat 4, 4381 CD te Vlissingen

Inleiding

Tweezijdig aangebouwd, zeer smal woonhuis bestaande uit een souterrain, een bel étage, een verdieping en een kaplaag. Het pand is aan het einde van de 19de eeuw in eclectische stijl gebouwd op de plaats van een veel oudere voorganger. De entree is aan de Beursstraat gelegen terwijl de rijke voorgevel naar de voormalige haven, het huidige Bellamypark is gekeerd.

Omschrijving

Voorgevel aan de Smalle Kade opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband en verlevendigd met natuurstenen en gewitte accenten zoals hoekblokken, banden, lijsten, aanzet- en sluitstenen. De gevel wordt afgesloten door een ingezwenkte lijst met decoraties in de vorm van bollen, pilonen, afdeklijsten en een topbekroning. Op nivo van het souterrain bevindt zich een raamkozijn en een vernieuwde toegangsdeur welke via een stoeptrap bereikbaar is. De twee daarboven gelegen woonlagen hebben elk twee schuiframen met in de bovenramen een driedeling door getoogde ruitjes. Op zoldernivo bevindt zich één vereenvoudigd raam.

Aan de Beursstraat bevindt zich een lijstgevel over twee lagen in een vergelijkbare, maar veel soberder architectuur dan de voorgevel. Deze rode bakstenen gevel met pleisterwerk banden is twee traveeën breed met op straatnivo een souterrainraam naast de entreetrap. Een sober hardstenen trapje voert naar de entree op de bel étage. De entree is uitgevoerd met bovenlicht en drie-paneels deur. Rechts daarvan een H-type schuifraam. Op de verdieping twee H-type schuiframen. De gevel wordt afgesloten door een versoberde lijst. Het pand is voorzien van een mansarde schilddak, gedekt met gesmoorde kruispannen. In het achterschild een eenvoudige dakkapel.

Het souterrain bezit gedeeltelijk een plafond van gemetselde troggewelfjes tussen stalen binten in het zicht. De trap met klein schalmgat voert van souterrain tot zolder. Overigens bezit het interieur geen beschermenswaardige elementen.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden door de detaillering van met name de voorgevel.