Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508768
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82747/66
Kadastrale aanduiding
Vlissingen E 1964
Bellamypark 54, 4381 CK te Vlissingen

Omschrijving

Inleiding

Voormalige schoenfabriek annex winkelwoning, in 1897 als hoekpand gebouwd.

Het winkel-woninggedeelte op de hoek is uitgevoerd in eclectische bouwstijl; het stylistisch daarvan afwijkende, aangebouwde "fabrieks"gedeelte in de Kerkstraat is geheel vernieuwd en valt, evenals het in de gevelnis geplaatste beeld, buiten de bescherming.

Omschrijving

Winkelpand bestaande uit een begane grond, een verdieping en een kaplaag.

De voorgevel is als trapgevel met hoekerker uitgevoerd en naar het Bellamypark gericht. De zijgevel is als eenvoudige langsgevel van twee lagen hoog uitgevoerd. De gevels zijn opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband en verlevendigd met raam- en deuromlijstingen van profielsteen, gepleisterde gevelbanden, aanzet- en sluitstenen in devensterbogen en tableau's. In de geveltop twee tableau's met jaartal. Aan de Kerkstraat bevindt zich een blind raam op de verdieping.

De raamkozijnen zijn voorzien van gerenoveerde H-type ramen. Boven dehoekentree bevindt zich een overhoeks geplaatste erker op een gemetseldeuitkraging. Boven de erker een beeldnisje, het daarin geplaatste beeldjeis recenter.

Aan weerszijden van de hoekentree bevinden zich etalageruiten onder geklonken stalen lateibalken. Hierboven bevindt zich in de zijgevel eentableau met opschrift "SCHOENFABRIEK". Boven de lateibalk in de voorgevel een tableau met decoraties. Rechts in de voorgevel een gevelopening waar zich oorspronkelijk de entree tot de bovenwoning bevond. Achter de trapgevel een zadeldak, gedekt met rode hollandse pannen.

Het interieur bevat geen beschermenswaardige elementen.

Waardering

Winkelpand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden en van ensemblewaarde vanwege het belang voor het beeld van dit stadsdeel, mede door de stedebouwkundig en visueel belangrijke lokatie.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1897
1897
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver