Vlissingen E 3846 A1
Vlissingen E 3846 A2
Vlissingen E 3810
Vlissingen E 3098
Nieuwstraat 214, 4381 CX te Vlissingen
Nieuwstraat 216, 4381 CX te Vlissingen

Inleiding

Voormalige winkel met werkplaats, in twee fasen ontstaan na de verbouwing van twee woonhuizen. De verbouwing was een ontwerp in Expressionistische stijl van architect Dijkstra. In 1923 is het linker deel tot radiowinkel met werkplaats verbouwd, gevolgd door het rechter deel als uitbreiding in 1927.

Omschrijving

Tweezijdig aangebouwd winkelpand met werkplaats, bestaande uit een begane grond en een visueel ondergeschikte verdieping. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen in Vlaams verband met expressieve decoraties in het metselwerk. De gevel wordt door halfronde, uitgemetselde bekroningen in drie ongelijke delen verdeeld. Tussen deze bekroningen bevindt zich een attiek-achtige element voorzien van een reeks kleine vensters.

De linker travee bevat een houten, iets uitgebouwde drievlaks etalagekozijn met driehoekige afsluiting (de oorspronkelijke horizontale roedeverdeling in het bovendeel is verwijderd). De driehoekvorm wordt bekroond door een halfrond uitgemetselde decoratie waarboven een vlaggenstokhouder.

De centrale entreepartij met iets taps toelopend bovenlicht is bij de renovatie verbouwd. Boven deze entree een 6-hoekig raamkozijn. In de rechter travee een sober raamkozijn en een entreedeur met bovenlicht, geaccentueerd door verticaal metselwerk in de plint en een band op halve hoogte van de gevel. Op de verdieping een gemetseld blind veld met een halfronde, uitgemetselde decoratie waarboven een vlaggenstokhouder is aangebracht. Het pand is voorzien van een plat dak.

Waardering

Winkelpand van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als radiowinkel en vanwege architectuurhistorische waarde als regionale vertegenwoordiger van expressionistische architectuur.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats