Vlissingen I 1972
Kanaalstraat 70, 4388 BP te Oost-Souburg

Inleiding

Dokterswoning, in 1928 gebouwd in Interbellum architectuur naar ontwerp van ir. C. Wondergem uit Middelburg.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een min of meer L-vormige plattegrond en heeft een voorbouw van twee bouwlagen hoog met overstekende schilddaken en een één bouwlaag hoge vleugel aan de achterzijde.

Het pand is geheel opgetrokken uit geel-bruine baksteen, op een rode bakstenen plint en voorzien van stalen ramen met oorspronkelijke roedeverdeling.

De voorgevel is een langsgevel waarvan het rechter deel naar voren springt. Dit deel is voorzien van een aangekapt schilddak. In het midden de ingangspartij met grote luifel; voorts enkele grote vensters met roedeverdeling. Boven de ingang een balkon met bakstenen borstwering. De westgevel bestaat uit de twee bouwlagen hoge voorbouw en daarachter de één bouwlaag hoge vleugel met schilddak. De gevel is voorzien van enkelegrote vensters met roedeverdeling, waarvan één als erkerachtige uitbouw onder de daklijst van de lage vleugel, en de ingang van de praktijk.

De achtergevel bevat rechts de lage vleugel met onder meer dubbele deur en voorts onder meer een nieuwe aanbouw met plat, op de verdieping klein balkon met bakstenen borstwering en grote bakstenen schoorsteen.

De oostgevel is onder meer voorzien van een erker-achtige uitbouw met vensters.

De schilddaken zijn gedekt met gesmoorde pannen en voorzien van brede overstekken. Aan de voorzijde een bakstenen schoorsteen in het dakvlak.

Origineel interieur uit de bouwtijd met onder meer op de begane grond kamers en suite met eenvoudige stucplafonds, roldeuren, haardpartij met tegelwerk; voorts deuren, lambrizeringen met sober tegelwerk, tegelvloer, trappenhuis.

Waardering

Dokterswoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege gaafheid van zowel ex- als interieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Interbellum-architectuur