Vlissingen C 2024
Glacisstraat 165, 4381 SE te Vlissingen

Inleiding

Kantoorgebouw van de Koninklijke Maatschappij "De Schelde", in 1913 gebouwd naar een ontwerp van de Rotterdamse architect J.P. Stok. Het gebouw kwam tot stand onder invloed van het Americanisme.

Omschrijving

Kantoorgebouw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een skelet van gewapend beton dat bekleed is met rode baksteen en voorzien van contrasterende wittige natuurstenen details. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een horizontale driedeling met een sokkel, een middendeel van twee verdiepingen en een attiek onder het schilddak. Het middengedeelte is vijf venstertraveeën breed en in het midden bevindt zich de hoofdingang. De zijvleugels steken iets naar voren en zijn elk drie traveeën breed.

De sokkel wordt geaccentueerd door horizontale banden. In de sokkel bevinden zich nissen met dubbele en enkelvoudige vensters en met deuren aan weerszijden van de ingangspartij.

De sokkels in de zijvleugels zijn extra geaccentueerd door tot aan de onderdorpels van de vensters op de begane grond trapsgewijs oplopende wittige banden. De rijke ingangspartij wordt geflankeerd door pilasterachtige elementen op een sokkel, onder meer voorzien van rood koperen lantaarns en afgesloten door een kroonlijst met op de hoeken decoratieve sculpturen.

De iets terugliggende ingang is voorzien van enkele traptreden en bezit een dubbele houten deur met bovenlicht voorzien van deelzuiltjes; boven de ingang een tableau met de naam van het bedrijf. De venstertraveëen op begane grond en verdieping worden gescheiden door over deze beide bouwlagen doorlopende, gemetselde pilasters, bekroond door een over de gehele breedte doorlopende architraaf. De vensters zijn voorzien van houten schuiframen. In de attiek per travee twee venstertjes, met uitzondering van de middelste travee, die iets breder is en drie vensters bevat. In het dakvlak van het middendeel bevindt zich een reeks kleine dakkapelletjes.

De voor- en zijkanten van de zijvleugels zijn drie venstertraveeën breed, die op de begane grond en de verdieping worden onderverdeeld door gemetselde pilasters voorzien van zware, bewerkte kapitelen en bekroond door een architraaf. In de attiek per travee drie venstertjes. In ieder dakvlak één grote dakkapel met vijf venstertjes.

Op de oorspronkelijk twee bouwlagen hoge, platte aanbouw aan de achterzijde is een verdieping bijgebouwd. In deze aanbouw is de betonnen draagconstructie zichtbaar.

Eveneens aan de achterzijde is een nieuw kantoor bijgebouwd, dat niet voor bescherming in aanmerking komt.

De kap bestaat uit een combinatie van schilddaken, gedekt met noorse leien in maasdekking.

In het gedeeltelijk gemoderniseerde interieur bevinden zich verschillende originele elementen, zoals onder meer het trappenhuis en een groot gedenkplateau met mozaiek (1925) in dit trappenhuis, houten draaideur en verschillende overige houten deuren, lichtstraat.

Waardering

Kantoorgebouw, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Americanisme