Vlissingen F 82
Koudekerkseweg 100, 4382 EK te Vlissingen

Woonhuis, -volgens gedenksteen in voorgevel- in 1905 gebouwd onder invloed van de Art Nouveau.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is twee bouwlagen hoog en opgetrokken uit grotendeels wit geschilderde, gepleisterde bakstenen gevels, geaccentueerd door bakstenen strekken, banden en bogen. De voorgevel is links op de begane grond voorzien van een houten voordeur met zij- en bovenlichten die tesamen een cirkel vormen waarvan de bovenste helft omgeven is door een bakstenen band. Voorts op de begane grond twee houten schuiframen met roedeverdeling in de bovenlichten.

Op de verdieping bevindt zich, boven de voordeur, een loggia met in- en uitzwenkende omlijsting en met een eenvoudige dubbele deur met bovenlicht. Het geveldeel boven de loggia wordt geaccentueerd door een licht vooruitspringende bekroning die doorloopt in de attiek.

Rechts op de verdieping een drielicht. De attiek is onder meer voorzien van smeedwerk hekwerk met Art Nouveau vormen. De achtergevel is eveneens voorzien van wit geschilderd pleisterwerk. Op de begane grond een originele serre en op de verdieping een T-venster met gedeeld bovenlicht en een aangepast schuifraam met zijramen ter plaatse van het onderraam.

In het interieur zijn verschillende elementen uit de bouwtijd aanwezig zoals onder meer tochtportaal met tochtdeur met bovenlicht met geëtst glas en zijraam met glas-in-lood; originele houten trap, originele deuren en stucplafond in achterkamer, originele serredeuren.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde, van ensemblewaarde en van belang vanwege gaafheid.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning