Vlissingen F 1109
Koudekerkseweg 102, 4382 EK te Vlissingen

Woonhuis, in 1905-1906 gebouwd in opdracht van F.H. Loesberg.

Het woonhuis werd door A.P. Swinkels ontworpen en vertoont invloeden van de Art Nouveau en het Eclectiscisme.

Woonhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen hoog onder de kap.

De voorgevel is een topgevel, opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van gepleisterde details zoals o.a. banden en sluitstenen; geglazuurde stenen in onder meer rollagen en waterlijsten.

Op de begane grond bevindt zich links de ingangspartij met rijk uitgesneden houten deur voorzien van gesmeed rooster in Art Nouveau; bovenlicht met glas-in-lood onder een gemetselde getoogde boog met gekleurd tegelwerk in boogtrommel, gepleisterde sluitsteen met diamantkop en gepleisterde aanzetstenen.

Aan weerszijden van de ingangspartij één klein verticaal venster met gekleurd glas-in-lood onder gemetselde rondboog met gepleisterde sluitsteen en tegelwerk in boogtrommel.

Rechts van de ingang twee houten schuiframen met in de bovenlichten gekleurd glas-in-lood in Art Nouveau. Voorts dezelfde boogafsluiting als bij de voordeur. Op de symmetrisch ingedeelde verdieping bevindt zich in het midden een houten balkon op rijk gedecoreerde, gepleisterde consoles; vernieuwd hekwerk; dubbele houten balkondeur met glasruiten. Aan weerszijden van het balkon een smal hoog venster met gekleurd glas-in-lood, onder rondboogje met gepleisterde sluitsteen en aanzetstenen en tegelwerk in de boogtrommel. Het gevelvlak van de verdieping is voorts gedecoreerd met een klaverbladvormige gevelboog, voorzien van gepleisterde aanzetstenen met Art Nouveau motieven en boven de balkondeur afgesloten door een driepas met onder meer gekleurde tegels in de cirkelvormen. De gevel wordt afgesloten door een deklijst en in het midden bekroond door een gemetselde opbouw, afgesloten door dekplaten met daar bovenop smeedwerk decoraties. De zijgevels zijn geheel gepleisterd.

De achtergevel is eveneens gepleisterd met schijnvoegen. Op de begane grond onder meer een serre onder lessenaarsdakje met nieuwe aluminium deuren en originele bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. Op de verdieping twee houten T-vensters. Het mansardedak is gedekt met gesmoorde kruispannen.

Rijk interieur uit de bouwtijd met onder meer op de begane grond kamers en suite met stucplafonds en tussendeuren met gekleurd glas-in-lood; hal en voorportaal met tegelvloer, stucplafond, tochtdeur en zijlichten met gekleurd glas-in-lood, lambrizering onder aan trap met groen tegelwerk met Art Nouveau motieven, houten trap met bewerkte trappaal en spijlen; originele houten deuren.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid van zowel ex- als interieur.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning