Vlissingen S 631
Bij Spoorstraat 1, 4388 BR te Oost-Souburg

Inleiding

Gelijkarmige draaibrug over het Kanaal door Walcheren. Na verwoesting in 1944 werd de spoorwegdraaibrug uit Sluiskil, daterend uit 1907, hier geplaatst op de behouden gebleven onderbouw van metselwerk, die resteerde van de oorspronkelijke brug uit 1871. De herstelde brug werd in 1947 geopend.

Omschrijving

De draaibrug heeft twee doorvaartopeningen en steunt in het midden. De armen bestaan uit een geklonken stalen, licht gebogen constructie van vakwerkliggers met een stavenpatroon van stijgende diagonalen. De rijvloer (houten rijdek met asfalt) bevindt zich halverwege de boven- en onderrand.

De oorspronkelijke aandrijving (handbediening) is gemoderniseerd (nu electrisch).

In het midden en op de koppen bevinden zich de gemetselde onderbouwen.

Aan de oostzijde bevindt zich een ijzeren aanbrug met parallelliggers en vakwerk met verticalen en gekruiste diagonalen.

Waardering

Brug, van cultuurhistorische waarde voor de typologische ontwikkeling,van waarde vanwege de vormgeving en vanwege zeldzaamheid.

Brug uit Sluiskil uit 1907 geplaatst