Terschelling A 3004
Burgemeester van Heusdenweg 17, 8881 EC te West-Terschelling

Inleiding

Deze VILLA is als burgemeesterswoning gebouwd in 1919 in een stijl verwant aan de Amsterdamsche School. De ontwerper is vooralsnog onbekend. De villa is op een duin gelegen, op een groot perceel in de nabijheid van de hoofdweg en is naar het oosten gericht.

Omschrijving

De villa heeft globaal een rechthoekige plattegrond, waarbij de lange zijden (voor- en achtergevel) uit naar voren springende partijen zijn opgebouwd. Zij bestaat uit één bouwlaag met een hoge zolderverdieping en wordt door een overstekend schilddak bedekt met rode ongeglazuurde Hollandse pannen, waarop twee pyramidevormige, afgeknotte schoorstenen. In het dakschild boven de achtergevel zitten twee tweedelige dakkapellen; in de dakkapel aan de noordzijde is de ruitindeling (ruitvormig) oorspronkelijk. De villa is uit lichtbruine bakstenen opgetrokken. De voorgevel is symmetrisch opgebouwd, met in het midden de naar voren springende ingangspartij met topgevel. De houten voordeur bevindt zich binnen een gemetselde archivolt bestaande uit een driedelig terugspringende gemetselde lijst; hierboven (in de top) een vierdelig horizontaal venster met driehoekig glas-in-lood. Aan weerszijden van de deur twee verticale vensters met glas-in-lood. De zijmuren van de ingangspartij worden door een strook van drie rijen dakpannen bekleed. Aan weerszijden van de ingang, in de iets terugspringende muren twee zesruitsvensters binnen een rechthoekig raamwerk. Het terugspringende geveldeel aan de zuidzijde is blind, in het deel aan de noordzijde zit een houten deur met bovenlicht. In de zuidelijke zijgevel bevinden zich twee tweedelige horizontale zesruitsvensters. Tegen de noordelijke zijgevel is een houten garage onder bitumen lessenaarsdak gebouwd. De achtergevel is als de voorgevel opgebouwd. In de middenpartij een drie-hoekige erker met tuindeur en vernieuwde vensters en een balkon. De gepot-dekselde borstwering is opgebouwd uit vijf houten planken.

In de top een nieuw venster. In de terugspringende delen gelijke vensters als in de voorgevel.

Recent is in het terugspringende geveldeel aan de noordzijde een muurtje gebouwd en in de zo ontstane ruimte is een terrasje aangelegd.

Het INTERIEUR is qua indeling (op een deel van de keuken/bijkeuken na) origineel. Ten westen van het halletje achter de voordeur bevindt zich een vrijwel rechthoekige centrale hal met granito-vloer, waar omheen de kamers als een waaier zijn gerangschikt. Origineel zijn in de eerste bouwlaag onder meer de hoge houten lambrizeringen, de gemetselde schoorstenen verwerkt in het houtwerk van de lambrizering, het cassetteplafond in de centrale hal, de deuren, de houten balkenplafonds in de voorkamers, de houten schuifdeur met tienruits indeling, de kasten en deurkasten. Op de zolderverdieping bevindt zich een viertal kamers en een zolder, gerangschikt rondom een centrale vide met houten leuning gedecoreerd door snijwerk met geometrische motieven. Origineel zijn onder meer de houten bekleding van wanden en plafonds, de kasten, de trap met de leuning met driehoekige motieven en de houten vloer.

Waardering

De villa uit 1919, voormalige burgemeesterswoning, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- vanwege de kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere ornamentiek van met name het interieur;

- vanwege de architectonische gaafheid van zowel het exterieur als het interieur;

- vanwege de situering, verbonden met de functie als woning van een lokale hoogwaardigheidsbekleder;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving.