Denekamp P 2
Molendijk 39, 7591 PT te Denekamp

Inleiding

KOETSHUIS met BEDRIJFSGEDEELTE, voor zover gelegen in de gemeente Denekamp, behorende tot de buitenplaats Singraven, gelegen ten zuiden van Huis Singraven. Het koetshuis is in 1868 verbouwd in opdracht van Hendrik Jan Bernhard Roessingh-Udink. In het koetshuis zijn nog resten van eerdere bouwfasen aanwezig. In 1957 is aan de westkant een gedeelte van het koetshuis verbouwd tot woonhuis. Dit woonhuisgedeelte is voor de bescherming van ondergeschikt belang. In 1986 zijn de stallen gerenoveerd.

Omschrijving

Het langwerpige, verdiepingloze pand bestaat uit twee beuken (koetshuis aan de noordzijde en bedrijfsgedeelte aan de zuidzijde) onder twee afgeknotte schilddaken, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het dakschild van het bedrijfsgedeelte loopt aan de achterzijde (Z) verder door. Alle gevels zijn witgepleisterd en voorzien van gootlijsten, behalve de zuidgevel. In de voorgevel van het koetshuis (N) zijn centraal twee dubbele inrijdeuren geplaatst, onder een fronton. In het muurwerk tussen de deuren bevindt zich een dubbele boognis met een deelzuiltje, daaronder een rechthoekige nis met de inscriptie "H.J.B.R.U. 1868". Links van de deuren is de gevel geleed door stalramen en boogvensters, rechts door een boogvenster met vierruits kozijn. In de oostgevel is een deur met boven- en zijlicht aangebracht en een dakkapel met dubbel luik. Achter deze gevel bevinden zich de paardenboxen. Het bedrijfsgedeelte aan de achterzijde van het gebouw heeft in de korte gevels (O en W) inrijdeuren. De achtergevel (Z) is geleed door staldeuren van divers formaat en stalvensters.

In het koetshuis zijn onder meer de oorspronkelijke paardenboxen van gietijzer en hout nog aanwezig.

Het koetshuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven