Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508942
Complexnummer
508940 - St. Nicolaaskerk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/110
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Denekamp O 4945
Nicolaasplein 2, 7591 MA te Denekamp

Omschrijving

Omschrijving

De PASTORIE is over twee bouwlagen opgetrokken in bruine baksteen op een rechthoekige plattegrond, onder een in maasdekking gedekt samengesteld schilddak. Aan de achterzijde (O) bevindt zich een uitbouw. Alle gevels zijn geleed door kruiskozijnen van zandsteen, behangen met crème-kleurige persienne's met een zwarte rand. De hoeken van het gebouw en de risalieten zijn voorzien van natuurstenen blokken en de verdieping wordt van de begane grond gescheiden door een natuurstenen speklaag. De hoofdingang bevindt zich aan de noordkant van de pastorie in het verbindingslid met de kerk. In de westelijke voorgevel worden de middelste twee van de vier traveeën bekroond door een tuitgevel. De tuitgevel wordt geflankeerd door twee kleine dakkapelletjes met pyronnen. De rechter van de twee traveeën in de zuidelijke zijgevel risaleert, is op de verdieping voorzien van een tuitgevel en op de begane grond van een getoogde deur tussen twee getoogde tweeruits vensters. Rechts hiervan bevindt zich de éénlagige uitbouw, waarvan de vensterindeling gewijzigd is. Ook boven deze uitbouw bevindt zich een tuitgevel. Aan de achterkant (O) is in de uitbouw een dubbele deur onder een tuitgevel met venster geplaatst. De vensterindeling van de achtergevel is verder gelijk aan de voorgevel, met smallere traveeën en een laadluik op de plaats van de tuitgevel.

Waardering

De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853, die vooral in Twente decennia lang merkbaar was.

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de kerk

- vanwege de beeldbepalende ligging van de pastorie in de oude kern in relatie tot het voormalige stadhuis en het Kerkplein met 18e en 19e eeuwse bebouwing.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508940. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Riele, W.G. te ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur