Denekamp P 2514
Denekamp P 2517
Molendijk 28, 7591 PT te Denekamp

Inleiding

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE "Bartels", behorend tot het landgoed Singraven. De boerderij ligt langs de open gazons voor het huis, met de achtergevel aan de Molendijk, noordelijk van en dwars ten opzichte van boerderij "Sonderhuis", waarmee deze boerderij visueel een ensemble vormt. Het gebouw wordt als schuur gebruikt, waardoor het oorspronkelijke woongedeelte gewijzigd is.

Omschrijving

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE Bartels is opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak, gedekt met rode Hollandse pannen en voorzien van donkerbruine gevelbeschotten op korbelen en windveren. De achtergevel van de boerderij (W) is geleed door een baander met aan weerszijden een 12-ruits venster. De zijgevels van het oorspronkelijke bedrijfsgedeelte zijn voorzien van zesruits stalramen en houten staldeuren. In de noordelijke zijgevel wordt de overgang van huis naar bedrijfsgedeelte gekenmerkt door een krimp. De grote kloosterkozijnen met twaalfruits vensters die nog bewaard zijn gebleven in de voorgevel (O) en zuidelijke zijgevel van het huis zijn in de noordelijke zijgevel van het woongedeelte vervangen door stalramen en -deuren. In de voorgevel zijn na de functieverandering van het gebouw een baander en staldeuren geplaatst tussen de vensters.

Waardering

Boerderij Bartels is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de vormgeving die is gebaseerd op de Twentse Halleboerderij uit de negentiende eeuw

- de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven