Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508951
Complexnummer
519486 - Singraven
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/27
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Denekamp P 2061
Schiphorstdijk 4, 7591 PS te Denekamp

Omschrijving

Omschrijving

Voormalig MOLENAARSHUIS met JACHTKAMER behorend tot het watermolenensemble van de buitenplaats Singraven verder bestaande uit een watermolen, stuw, en dubbele dienstwoning. Ten noordwesten van het huis Singraven staat een molenaarshuis uit 1896 en verbouwd in 1942. De woning is tegen de oudere watermolen aangebouwd, zodat een samengesteld bouwvolume is ontstaan. Later is het huis als restaurant in gebruik genomen, waarvoor het interieur van het geheel en het exterieur van het schuurdeel enigszins gewijzigd is. Het molenaarshuis is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken onder drie, met rode Hollandse pannen gedekte schilddaken. In het oostelijk deel van de op rechthoekige grondslag opgetrokken woning, bevindt zich de jachtkamer. Deze wordt gemarkeerd rechts boven de voorgevel (Z) door een uitkragende beschoten geveltop op consoles en voorzien van windveren, geveltekens en een zesruits venster met drieruits bovenlicht. De gevels van het voormalige woongedeelte zijn geleed door deuren met drieruits bovenlichten en twaalfruits vensters behangen met halve luiken in de Singraven kleuren (rode zandloper op witte achtergrond, geel-rood-blauw centrum met donkergroene rand). In het dak zesruits dakkapellen. In het INTERIEUR is van belang de aankleding van de jachtkamer met gestuct plafond, houten schouw met schouwstuk, lambrisering en houten deuren. In de voorgevel van het voormalige schuurgedeelte (Z) zijn de twee baanders onder een segmentboog binnen een rechthoek thans gevuld met glas, aan weerszijden een klein venster. In de achtergevel (N) een zelfde baander, vier staldeuren en één venster.

Waardering

Voormalig MOLENAARSHUIS met JACHTKAMER, deeluitmakend van een watermolenensemble bestaande uit watermolen met keienpad, stuw, voormalig molenaarshuis met jachtkamer en dubbele dienstwoning, van algemeen belang: - vanwege de oorspronkelijke functies; - vanwege de visuele samenhang met de overige onderdelen van het watermolenensemble - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en de jachtkamer in het interieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519486. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molenaarswoning(M)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Oliemolen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact
verbouwing
1942
1942
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden