Denekamp I 357
Bij Harseveldweg 4 A, 7634 PH te Tilligte

Inleiding

PRIVEBEGRAAFPLAATS van de familie Laan, van 1915 tot 1966 bewoners van het landgoed Singraven. De begraafplaats is aangelegd in het bos noordoostelijk van de plaats waar de Dinkel en Omdinkel samenkomen en onder het kanaal Almelo-Nordhorn doorstromen en nabij de plaats waar van 1663 tot 1848 de havezate Harseveld stond. Op de begraafplaats ligt een grafzerk van Willem Frederik Jan Laan, eigenaar van het landgoed Singraven, die in 1966 gecremeerd is en wiens as verspreid is over het landgoed. Willems zuster Agatha Laan was reeds in 1922 aan TBC overleden. Haar as werd vanuit Algerije, waar zij zich bij haar dood bevond, in een urn overgebracht naar de begraafplaats. Verder bevinden zich op de begraafplaats nog een urn met de as van Willem Laan uit Amerika (een neef?) en de as van de heer D. den Hartog. Andere relaties die op de begraafplaats werden begraven zijn de heren Van Mol (huisvriend) en Drees (jachtopziener).

Omschrijving

De begraafplaats met vier eenvoudige grafzerken en een bankje is ommuurd en gedeeltelijk omgracht. De in rode baksteen gemetselde muur met spaarvelden heeft een ezelsrug van antracietgrijze Hollandse pannen. Op de begraafplaats staan veel bomen.

De privébegraafplaats is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven

- als gaaf voorbeeld van een privébegraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats