Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508956
Complexnummer
519486 - Singraven
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82840/173
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Denekamp P 2457
Kasteellaan 4, 7591 PT te Denekamp
Kasteellaan 6, 7591 PT te Denekamp

Omschrijving

Inleiding

Dubbele dienstwoning uit 1933 behorend bij het landgoed Singraven. De dienstwoningen bevinden zich westelijk van de Kasteellaan ten noorden van het huis Singraven tussen de bomen.

Omschrijving

Dubbele DIENSTWONING van één bouwlaag, opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse dakpannen. Aan de voorzijde (N) zijn in het dak drie dakkapellen geplaatst. Het dakschild loopt in het midden verder door over een risaliet met twee vensters. In het achterdakschild drie detonerende dakvensters. Aan weerszijden van het risaliet een deur met bovenlicht en een venster. De achtergevel (Z) is geleed door vier kloosterkozijnen, de eindgevels (O en W) door een deur met bovenlicht en een venster en in de geveltop twee vensters. De ramen zijn door een roedenverdeling in zes, negen of twaalf ruiten gedeeld en aan de achterzijde en in de eindgevels behangen met Singraven-luiken (rode zandloper op witte achtergrond; geel-rood-blauw centrum en donkergroene rand).

Waardering

De dubbele DIENSTWONING, deeluitmakend van een watermolenensemble bestaande uit watermolen met keienpad, stuw, voormalig molenaarshuis met jachtkamer en dubbele dienstwoning, is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de sobere historiserende vormgeving, passend in de opzet van het landgoed Singraven

- de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519486. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1933
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden