508961 - Boerderijcomplex
Diepenveen K 773
Diepenveen K 774
Spanjaardsdijk 92, 7434 RT te Lettele

Omschrijving

Boerderij met dwarsgeplaatst woonhuis opgetrokken in rode machinale baksteen onder rietgedekt schilddak, het bedrijfsgedeelte onder rietgedekt wolfsdak met uilebord. Boven de beide zijgevels van het woonhuis staat een kleine dakkapel op de muurplaat, boven de voorgevel een later toegevoegde, hoger geplaatste dakkapel.

In de voorgevel van het woonhuis (N) is een deur onder een bovenlicht geplaatst en drie negenruits vensters met luiken.

De rechter zijgevel (W) heeft in het woongedeelte twee vensters als in de voorgevel, in het bedrijfsgedeelte een afwisseling van stalraampjes en staldeurtjes en op de overgang van woon- en bedrijfsgedeelte een toegevoegde ingang. Afgezien van de ingang in het woonhuisgedeelte is de linkerzijgevel vrijwel identiek aan de rechter, alleen de ramen in het woonhuisgedeelte zijn niet meer de oorspronkelijke. De achtergevel (Z) heeft een baander onder rondboog met aanzet- en sluitstenen. Aan weerszijden daarvan een gietijzeren stalvenster met roedenverdeling en rondboog en een staldeur. Boven de baander is een hooiluik geplaatst.

Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van een boerderij van het dwarshuistype;