Diepenveen C 2953
Vulikerweg 6, 7431 PJ te Diepenveen

Omschrijving

De kloostergang is nagenoeg geheel omsloten door een rand van bijgebouwen. Tegen de zuidelijke kloostergang zijn dit respectievelijk de KAPITTELZAAL en een kleine KAPEL.

De KAPITTELZAAL is gevestigd in een rechthoekig bouwvolume in het verlengde van het kerkgebouw, toegankelijk via de toren tussen kerk en kapittelzaal. Het pand is over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen met rode sierbanden onder een met leien (maasdekking) gedekt zadeldak. Op het dak staan enkele dakkapellen en een dakruiter.

Zuidelijke gevel met links op de begane grond drie spitsboogvensters met bakstenen traceringen en glas-in-lood invulling. Verder zijn in de gevel op de begane grond en de verdieping zesruits vensters geplaatst. Enkele vensters op de begane grond bevinden zich onder een spitsboogfries.

De door A. Vosman ontworpen meubilering is volledig aanwezig.

De KAPEL ligt volledig inpandig en is opgetrokken in sobere baksteen architectuur

Langs de westelijke kloostergang ligt de BOEKBINDERIJ. Hier wordt dezelfde sobere neogotische architectuur aangetroffen met machinale baksteen met donkere gekleurde banden. Siermetselwerk onder de goten. Het met leien gedekte schilddak heeft enkele kapellen.

De noordzijde was oorspronkelijk afgesloten met een muur. Hier is in 1938/’39 een afsluitende kloostergang gebouwd met dwars daarop de REFTER, die zich dan ook als een uitstekend deel aan het rechthoekige bouwblok manifesteert. Het gebouw is rechthoekig met een kelder en één hoge bouwlaag waarop een met pannen gedekt zadeldak. Aan de noordgevel is een kleine kapel uitgebouwd waarboven een achtzijdig torentje. De bakstenen gevels worden geleed door steunberen waartussen zich steeds twee gekoppelde vensters bevinden. De vensters hebben natuurstenen blokjes als aanzet van de getoogde bovenzijde en zijn gevuld met glas-in-lood.

Langs de oostvleugel ligt de SACRISTIE. Deze is bereikbaar via de noordelijke zijkapel van het koor van de kerk. Ook deze vleugel heeft twee bouwlagen en een zadeldak met leidekking in sobere neogotische stijl. Het interieur is sober uitgevoerd.

Waardering

De kloostergebouwen bestaande uit KAPITTELZAAL, kleine KAPEL, BOEKBINDERIJ, REFTER en SACRISTIE zijn van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als onderdeel van het eerste en enige Cisterciënzer klooster dat boven de grote rivieren gebouwd is

- als ontwerp van G. te Riele

- vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur