Diepenveen F 2761
Oerdijk 228, 7435 PL te Okkenbroek

Inleiding

Nederlands Hervormde KERK in 1904 gebouwd in Neo-Renaissance stijl. De kerk is gelegen in de kern van het dorp Okkenbroek. De gelden voor de bouw van deze kerk werden bijeengebracht door Adam IJssel de Schepper en zijn echtgenote. Zowel het orgel (niet beschermenswaardig) als de preekstoel werden in 1938 geplaatst en zijn afkomstig uit Oldenzaal.

Omschrijving

Hallenkerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een zadeldak met grijze Hollandse pannen. Centraal in de voorgevel geplaatste vierkante toren met achtkantige opbouw, spits en lantaarn, bekroond met een windwijzer. De toren is voorzien van acht galmgaten en vier wijzerplaten. De gevels zijn horizontaal geleed door een grijze, gestucte plint, een doorlopende waterlijst onder de vensters en een grijze gestucte band tussen de vensters ter hoogte van de aanzet van de boog. Onder de goten bevindt zich een uitgemetselde rand met muizentand.

De voorgevel (NW) waarin de toren risaleert heeft in de toren de entree onder een rondboogvormig bovenlicht met tracering. Boven en aan weerszijden van de entree is een rondboogvormig venster met tracering geplaatst. De linker zijgevel (NO) heeft een hogere, iets risalerende middentravee onder zadeldak. De topgevel van deze travee heeft een tuit en opgemetselde schouderstukken. In deze gevel zijn drie rondboogvormige vensters met traceringen geplaatst. De rechter zijgevel is vrijwel identiek aan de linker, maar ter plaatse van het achterste raam sluit hier de aanbouw aan waardoor dit raam tot op de aanzet van de boog is ingekort.

In de achtergevel zijn twee halfronde vensters geplaatst en in de geveltop een ronde blindnis.

In het interieur is aan weerszijden van de toren een houten balkon met houten balustrade geplaatst, daartussen tegen de toren het (niet beschermde) orgel, daaronder een houten wand met panelen. Het plafond bestaat uit een houten korfboogvormig gewelf met trekstangen. De kooflijst wordt door korbelen gedragen. Het bankenplan is geschilderd en stamt uit de bouwperiode. Aan weerszijden van de preekstoel zijn eiken banken met deurtjes en lambrizering.

Kerk van algemeen cultuur- architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als geloofsuiting van de Nederlands Hervormde gemeenschap;