Diepenveen B 1908
Verlengde Randerstraat 2, 7431 PH te Diepenveen

Inleiding

Het monumentale LANDHUIS "de Lankhorst" werd tussen 1908 en 1910 gebouwd in opdracht van de heer Schattenkerk naar ontwerp van Maarten van Harte (Deventer) in een aan de Engelse landhuisstijl verwante stijl. Het huis ligt op een verhoging in het landschap aan de rand van een bos ten noord-oosten van Diepenveen.

Achter het huis bevindt zich een formele tuin die voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Landhuis met souterrain en twee bouwlagen, opgetrokken vanuit een samengestelde plattegrond in gepleisterde baksteen. Het pand heeft een samengesteld schilddak met rode platte Friese pannen en pironnen op de nokhoeken. De vensters van het pand zijn voorzien van meerruits bovenlichten en zijn behangen met luiken. De dakkapellen boven de verschillende gevels bevinden zich onder schilddaken met pironnen en zijn voorzien van meerruits vensters.

De voorgevel (N) heeft een ongepleisterd souterrain. Het rechterdeel van de gevel wordt gevormd door een erker met drie vensters op de beganegrond. In het souterrain van de erker zijn een deur en twee vensters met roedenverdeling en diefijzers geplaatst. Het geveldeel naast de erker heeft twee meerruits vensters in het souterrain en op de begane grond een balkon met smeedijzeren balustrade, dubbele glasdeuren met boven- en zijlichten en luiken. Op de verdieping bevinden zich drie vensters. Het linker deel van de gevel risaleert onder een doorlopend dakschild. In dit geveldeel zijn ter hoogte van het souterrain en op de bel-etage twee vensters geplaatst. De rechter gevel (W) heeft links één, en rechts twee bouwlagen. De entree in het midden van deze gevel is onder een luifel geplaatst die rust op bakstenen kolommen. Daarboven is ter plaatse van de beide bordessen van het trappehuis een drielichts venster met glas-in-lood geplaatst.

De achtergevel (Z) heeft centraal een rechthoekige erker waarin terrasdeuren met luiken onder bovenlichten. Aan weerszijden van de erker een venster. Rechts op het terras een windscherm voorzien van fraai houtsnijwerk. Op de erker een half rondlopend balkon met smeedijzeren balustrade voor een loggia onder korfboog. Aan iedere zijde van de loggia een venster.

In de linker zijgevel (O) zijn op de begane grond en de verdieping twee vensters geplaatst en enkele kleine vensters. Boven deze gevel, naast een grote dakkapel, aan iedere zijde een kleine driehoekige dakkapel.

Interieur Interieur waaronder de hal met gesneden houten lambrizering en deurlijsten, monumentale trap, een schouw met natuurstenen schoorsteenmantel en gesneden houten boezem en kooflijsten. Woonvertrekken aan de tuinzijde eveneens met gesneden houten lambrizeringen, deuromlijstingen en kooflijsten.

Landhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- het evenwichtige ontwerp in een op de Engelse landhuisstijl geïnspireerde bouwstijl;