Amersfoortseweg 9, 3951 LA te Maarn

Omschrijving

Ongeveer in het midden van het terrein, op ruime afstand van de Amersfoortseweg gelegen HOOFDHUIS op samengestelde plattegrond. Het huis heeft twee bouwlagen onder zadeldaken en is gedekt met rode kruispannen. De diverse bouwdelen verschillen van elkaar in hoogte en nokrichting. Drie bouwmassa's hebben de nokrichting haaks op de weg, twee lopen evenwijdig. De topgevels zijn betimmerd met verticale houten delen en voorzien van makelaars. De vensters zijn voorzien van luiken. De gevels zijn witbepleisterd met uitzondering van enkele horizontale banden en ontlastingsbogen boven de vensters. Het pand heeft diverse schoorstenen. Als voorgevel is de zuidoostzijde te beschouwen. Tegen het rechter bouwdeel is de ingangspartij met toren gezet. Deze telt twee bouwlagen onder een tentdak met een houten klokkentoren onder zadeldakje. In de toren zit een groot glas-in-loodvenster, dat licht geeft aan het trappenhuis. De hoofdentree heeft een deur onder een luifel waarboven een segmentboogvormig bovenlicht. Rechts van de ingang is een driezijdige erker gezet. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee vensters. Het linker bouwdeel heeft een symmetrische gevelindeling met in de eerste bouwlaag stolpdeuren met bovenlichten en in de tweede bouwlaag twee schuifvensters.

De oostgevel, gelegen aan de zijde van de Amersfoortseweg, bestaat links uit een topgevel en rechts een dichtgezette veranda onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. De topgevel bevat in de eerste bouwlaag stolpdeuren met bovenlicht en in de tweede bouwlaag een groot venster. De noordgevel bestaat uit een topgevel ter linker zijde en een recht afgesloten gevel ter rechter zijde. De topgevel heeft links een lagere goothoogte aangezien aan deze zijde de veranda van de oostgevel wordt overhuifd. Tegen de topgevel is een erker is gezet met een vierstrooksvenster met glas-in-lood indeling. Erboven zijn twee vensters geplaatst. Het rechterdeel van de noordgevel springt iets terug en is rechts hoger opgetrokken. De achtergevel (west) wordt gekenmerkt door twee topgevels waartussen een terugliggend middendeel is geplaatst. Dit bouwdeel is ter hoogte van de eerste bouwlaag tot aan de topgevels dichtgezet en voorzien van een drijzijdige erker met een balkon. De linker topgevel bevat in de tweede bouwlaag stolpdeuren die toegang biede aan een voor de gevel aangebracht houten balkon op schoren. In de top zijn twee vensters aangebracht. De rechter topgevel bevat in elke bouwlaag een venster. De zuidgevel bestaat rechts uit een topgevel en links uit een geveldeel met op de begane grond een tweetal erkers waarvan de linker om de hoek loopt en de rechter als plantenkas is uitgevoerd. Ertussen is een deur geplaatst. De tweede bouwlaag bestaat uit een houten opbouw met in het midden een driezijdige erker onder een opgelicht dakdeel. Rechts zijn driestrooks tuimelvensters gezet. Links is een inpandig balkon aan te treffen. De indeling van het interieur is oorspronkelijk. De vestibule geeft toegang tot de hal met het trappenhuis en de gangen naar de diverse kamers, zoals de salon, de eetzaal, de huiskamer, het kantoor en de studeerkamer. Aan de achterzijde zijn de keukenvertrekken gelegen. De woonkamer heeft zicht op de hoofdentree. Vanuit de eetkamer en de veranda is er zicht op het weiland. De erkers bieden zicht op de aanleg rond het huis. De woonkamer heeft gebrandschilderde glas-in-lood vensters en een schouw met bruin marmeren zuilen. De vloeren zijn belegd met parket en tegen de wanden zijn lambrizeringen aangebracht. In de eetkamer is een hergebruikte rococo schoorsteen geplaatst met een achttiende eeuwse haardplaat voorstellende virtus (deugd), Hercules, Jupiter en voluptas (wellust). Ter weerszijden zijn achttiende eeuwse mangaankleurige tegeltableaus geplaatst, voorstellende Willem I en Frederik te paard.

Waardering

Het HOOFDHUIS is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats, het is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis en de bouwstijl. Tevens is het object van ensemblewaarde vanwege de ligging binnen de aanleg van 't Stort.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats