508984 - Huis te Maarn
Bij Amersfoortseweg 2, 3951 LB te Maarn

Omschrijving complexonderdeel 3

De PARK- EN TUINAANLEG van het Huis te Maarn stamt uit 1906 en werd ontworpen door tuinarchitect P.H. Wattez. De aanleg werd ontworpen bij een theekoepel, die thans niet meer bestaat. Op de plek van de koepel staat thans het landhuis.

De aanleg bestaat uit een as vanaf de Maarnse Grindweg, die zich splitst en tegen de glooiing van de heuvelrug klimt om vervolgens na enige tijd weer samen te komen. De druppelvormige ruimte die zo ontstaat is grotendeels open en functioneert als weiland. Aan de zuidzijde, op het hoogste punt in de druppelvorm, staat het landhuis. Hiervoor strekt zich de tuinaanleg uit die loopt tot ongeveer eenderde van de open ruimte. Op deze hoogte wordt het weiland doorsneden door een gebogen pad. Langs dit pad staan zogenaamde 'soldaatjes' van taxus. In het midden van de kruising van dit pad met de as van de tuin is een zonnewijzer geplaatst en enkele replica's van cementen banken in Lodewijk-stijl. Halverwege het pad staan enkele sokkels. In het weiland staan enkele boomgroepen, bestaande uit Libanon-ceders. Vanuit het hoger gelegen huis is de belangrijkste zichtas die van de oprijlaan naar de Maarnse Grindweg. Vanuit hetzelfde punt lopen twee zichtlijnen schuin in de richting van het lager gelegen gebied.

De tuin tussen het huis en het gebogen pad is aangelegd in de nieuw-architectonische stijl met drie terrassen die tegen de glooiing van het landschap zijn aangelegd, waartussen drie trappen met elk zes treden zijn aangebracht. De beplanting bestaat uit rechte taxushagen, grasperken en borders met vaste- en eenjarige bloeiende planten. Voor het huis bevindt zich een achttiende-eeuwse marmeren sculptuur, gesigneerd Clodion.

Aan de zuidzijde, de ingangszijde van het huis, ligt een lanenstelsel van linden- en beukenbomen in een beboste ruimte. Deze ruimten waren oorspronkelijk open. De zichtassen van het kruislingse stelsel komen samen op een centraal punt waar zich een bassin bevindt. Op het einde van de zichtas staat de zogenaamde Bentheimer put. Hierachter staat een tuinbank in Lodewijk XIV-stijl, waarnaast twee schildhoudende leeuwen op sokkels zijn geplaatst. Bij de ingang van het huis staan eenzelfde soort sculpturen, die echter veel kleiner zijn. Achter een boomgroep aan de zuidoostzijde van het landgoed bevinden zich nog twee houtloodsen alsmede een gat dat de plek aangeeft waar zich vroeger een ijskelder bevond.

Waardering complexonderdeel 3

De park- en tuinaanleg zijn van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van tuinkunst bij een begin twintigste-eeuwse buitenplaats; voorts is het van architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en vanwege de plaats binnen het oeuvre van de tuin- en landschapsarchitect Wattez. Tenslotte is de tuin van ensemblewaarde vanwege de aanwezigheid van het woonhuis en dienstgebouw.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg met parkaanleg

Decoratieve tuinstijl