Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508988
Complexnummer
508984 - Huis te Maarn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82730/190
Kadastrale aanduiding
Maarn A 1385
Maarn, ter zijde van koetshuis

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 4

In het park van de buitenplaats Het huis te Maarn gelegen TENNISBAAN met TENNISHUISJE. De tennisbaan ligt langs de oprijlaan die vanaf de Amersfoortseweg naar het landhuis voert, schuin tegenover het dienstgebouw.

De tennisbaan is enigszins verdiept gelegen en te betreden via een betonnen trap met imitatie natuurstenen treden aan de noordoostzijde. Het cement is voorzien van kunstmatige scheuren en onregelmatigheden. In de noordwest- en noordoosthoek staat een betonnen paddestoel. Deze dienden om ballen en kledingstukken op te leggen. Aan de zuidzijde, in het midden van de baan staat een tennishuisje. Het op een rechthoekige plattegrond in bepleisterde baksteen opgetrokken bouwwerk is afgedekt met een met tuile-du Nord gedekt zadeldak met de nok haaks op de baan. De voorgevel is geheel open. De geveluiteinden zijn voorzien van eenvoudige pilasters. Erboven bevindt zich een eenvoudig timpaan. Voor de gevel is een luifel geplaatst op twee houten staanders. Deze overkapt een terras dat omgeven wordt door een balusterhekwerk. In de zijgevels zijn vensters aangebracht. De achtergevel is blind. Het interieur heeft een houten lambrizering, wandtafeltjes en kasten.

Waardering complexonderdeel 4

De tennisbaan met tennishuisje zijn van cultuurhistorische waarde als uiting van sportbeoefening bij een buitenplaats, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype. Het is van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508984. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen met huisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1930
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing