De Hoogt 6, 3951 KB te Maarn

Omschrijving complexonderdeel 1

Het LANDHUIS is gelegen aan de westzijde van het complex, op het hoger gelegen gedeelte van het landgoed.

Het oorspronkelijke landhuis omvatte alleen het middendeel van het huidige pand. De uitbreiding uit 1925 bestaat uit een aan de voorzijde symmetrische uitbreiding van links en rechts een travee met risalieten, waardoor het volume van het pand bijna is verdubbeld.

Het pand is op een L-vormige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een thans met bitumen gedekt schilddak, in het midden bekroond door een klokketoren en op de hoeken door schoorstenen. De dakschilden worden doorbroken door dakkapellen. Alle vensters zijn voorzien van persiennes.

De gevel aan de tuinzijde (oost) is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit een middendeel met twee risalieten ter weerszijden. Tegen de gevel is in het midden een driezijdige waranda met balkon gezet. Dit balkon wordt gedragen door toscaanse zuilen. In de eerste bouwlaag bevinden zich drie openslaande deuren. Ter weerszijden hiervan is een samengesteld kozijn geplaatst dat openslaande deuren met zij- en bovenlichten bevat. In de tweede bouwlaag zijn twee paar balkondeuren gezet met kruisvensters ter zijde hiervan. De risalerende bouwdelen zijn over de twee bouwlagen voorzien van een driezijdige erker waarin vijflichtsvensters zijn aangebracht. Voor de gevel ligt een terras.

De westgevel is links een aantal meters naar voren uitgebouwd. Hier is een driezijdige erker aan te treffen, met in de tweede bouwlaag een balkon met openslaande balkondeuren voorzien van bovenlichten, alsmede twee kruisvensters. De hoofdingang is gelegen in een uitbouw, die tegen het teruggelegen bouwdeel is geplaatst. De deur met zijlichten is voorzien van een afdak waarboven een segmentboogvormig bovenlicht. De uitbouw dient in de tweede bouwlaag als balkon, en is toegankelijk via openslaande balkondeuren met bovenlicht. In de gevel bevinden zich voorts kruiskozijnen, een ovaal venster en tweelichtsvensters. Tegen de zuidgevel is over de volle breedte een veranda geplaatst, rustend op gekoppelde toscaanse zuilen. De oorspronkelijk open veranda is thans met glas dichtgezet. Het dak doet dienst als balkon en is via de tweede bouwlaag toegankelijk door twee paar openslaande deuren met zij- en bovenlichten. De noordgevel is regelmatig ingedeeld met overwegend kruisvensters. De interieurindeling is deels oorspronkelijk. Op de begane grond zijn de vertrekken qua indeling en detailleringen nog grotendeels oorspronkelijk. De vertrekken zijn voorzien van houten lambrizeringen. In diverse vertrekken bevinden zich voorts schouwen met houten ombouwen. Het houten trappenhuis is een centraal element in de hal. In de woonkamer bevindt zich een ingebouwde ruimte met kasten.

Waardering complexonderdeel 1

Het pand is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een jongere buitenplaats; het is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landhuis in traditionalistische bouwstijl, vanwege de bouwgeschiedenis en de plaats in het oeuvre van de architect J.W. Hanrath.

Het landhuis is van ensemblewaarde als hoofdonderdeel van de buitenplaats, samen met de tuin en de bosrijke aanleg.

Beaufort, de ; Utrecht
Hanrath, J.W. ; Utrecht