Maarn D 189
Griftdijk 3, 3953 ML te Maarsbergen

Inleiding

Langhuisboerderij, gebouwd in 1886 aan de Griftdijk te Maarsbergen. De boerderij ligt aan de Schoonderbeekse (thans Woudenberse) Grift, een gegraven vaart door de laaggelegen ontginningen in dit gebied. De boerderij behoorde oorspronkelijk tot de bezittingen van het kasteel Maarsbergen. Het pand is in 1928 aan de achterzijde met twee traveeën uitgebreid waarbij de deuren zijn verplaatst en de gebinten en stenen van de boerderij Oud Altena zijn gebruikt. De huidige bijgebouwen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

De haaks op de Griftdijk gelegen LANGHUISBOERDERIJ is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een rietgedekt zadeldak. De voorgevel is uitgevoerd in baksteen, terwijl de zijgevels en de achtergevel geheel zijn gecementeerd. De voorgevel of zuidgevel is symmetrisch van indeling en bevat boven een gecementeerde plint vier zesruits schuifvensters met luiken en strekken. Op de hoeken zijn gepleisterde, geblokte lisenen aangebracht. In de verdieping bevindt zich een Serliana-achtig venster, bestaande uit een stolpend venster met halfrond bovenlicht en zijlichten met halve ezelsrugbogen. Onder dit venster staat de tekst "Nieuw Altena 1886" in een stucpaneel. Onder de dakrand zijn geschulpte windveren aangebracht.

De rechter zijgevel bevat een keldervenster, een tweelichts kozijn met zesruits schuifvensters en een huisdeur. Het stalgedeelte bevat twee mestdeuren met een korfboogstrek afgewisseld door ijzeren rondboog stalvensters.

De linkerzijgevel heeft drie staldeuren afgewisseld door in totaal vier ijzeren rondboog stalvensters. De achtergevel is symmetrisch van indeling met in het midden een dubbele staldeur, twee vensters en twee mestdeuren onder een korfboogstrek. Op de verdieping bevindt zich een stolpend hooiluik onder een segmentboogvormige strek met ter weerszijden een venster. Erboven is een ijzeren rondboogvormig stalvenster geplaatst.

Het interieur is grotendeels oorspronkelijk van indeling.

De ankerbalkgebintconstructies zijn eveneens origineel.

Voor de boerderij staan een tweetal leilinden. Links van de boerderij bevindt zich een boomgaard met hoogstamfruitbomen.

Waardering

De boerderij is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de ornamentiek. Voorts is het object van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontginningsgeschiedenis van het gebied en de relatie met het kasteel Maarsbergen. Tenslotte is het pand van ensemblewaarde vanwege de ligging in de landelijke omgeving met hoogstamboomgaard.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veehouderij

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij