Maarn D 659
Bij Woudenbergseweg 13, 3953 ME te Maarsbergen

Inleiding

De villa Anderstein is in 1913 gebouwd naar ontwerp van architect J. Stuivinga voor de heer H.A. van Beuningen. Sinds 1968 is het pand in gebruik als kantoor. Het huis heeft de stijlkenmerken van de Engelse landhuisbouw.

De villa ligt achteraan op het landgoed Anderstein, waar voorts een aantal stallen, een boerderij, een koetshuis en een zwembad gelegen zijn. De stallen en tuin zijn thans in gebruik respektievelijk als clubhuis en golfbaan. Het huis heeft ondanks de aanpassingen in het gebruik het oorspronkelijke karakter behouden en een waardevolle relatie met de eveneens van functie veranderde omgeving.

Omschrijving

De op afstand van de Woudenbergseweg gelegen VILLA is opgetrokken op rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een samengestelde kap, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De nokrichting is evenwijdig aan de Woudenbergseweg. Aan de noordzijde bestaat de kap uit twee parallelle, overstekende zadeldaken met zakgoot. De zuidoostzijde wordt gedekt door een omlopend schilddak. De westgevel wordt gekenmerkt door een topgevel met steekkap, terwijl de oostgevel wordt gedomineerd door een topgevel met schilddak. Enkele dakvlakken worden doorbroken door verschillende soorten dakkapellen. De bakstenen gevels zijn halverwege de vensters in de eerste bouwlaag bepleisterd. De vensters zijn voorzien van luiken en een roedenindeling. De voorgevel aan de tuinzijde is symmetrisch van opzet met in het midden een topgevel met steekkap. Het middendeel van de eerste bouwlaag is uitgevoerd als een portiek of loggia, rustend op bakstenen pijlers. Erachter zijn vier tuindeuren geplaatst. De topgevel is opgetrokken in vakwerk. In het midden zit een inpandig balkon. Daarboven zijn de vakken gevuld met glas, hetgeen niet oorspronkelijk is, met uitzondering van het oeil de boeuf in het midden. In de eerste bouwlaag is rechts van het portiek tegen de gevel een driezijdige erker gezet. links van het portiek zit in de gevel de oorspronkelijke hoofdingang onder een getoogd afdak met aan weerszijden een venster. Ervoor ligt een ommuurde, betegelde stoep.

De topgevels aan de linkerzijgevel hebben een beschot bestaande uit verticale groengeschilderde delen waarvan de groeven witgeschilderd zijn. De gevelindeling is symmetrisch van opzet, met uitzondering van een aanbouw links tegen de gevel. In het midden van de gevel zit een deur met getoogd bovenlicht. Rechts ervan bevindt zich een tweelichtsvenster met luiken en een ovaal venster. In de tweede bouwlaag is een openslaand roedenvenster met ter weerszijden een tweelichtsvenster met bovenlicht en luiken gezet. Op zolderniveau bevindt zich in elke topgevel een roedenvenster.

De rechterzijgevel heeft links een topgevel. Rechts is een veranda aangebouwd. De gevel bevat vensters en er is een erker geplaatst. De achtergevel springt links iets terug voor een balkon op de veranda in de eerste bouwlaag. De gevel kenmerkt zich door een verhoogd middendeel onder schilddak, dat in de tweede bouwlaag een balkon overdekt, dat rust op ronde bakstenen pijlers. Rechts heeft de gevel drie vensterassen en wordt het dakschild doorbroken door drie dakkapellen.

Het interieur heeft een oorspronkelijke indeling met veel oorspronkelijke elementen. Door het gehele huis zijn houten paneellambrizeringen, trappen, deuren en parketvloeren nog aanwezig. In de hal is een cosy corner met schouw, spiegel en kastenwanden aan te treffen. De trap vangt aan in de hal en heeft getorste spijlen. Op de trappaal staat een houten beeldje van een putto op een gans. De werkkamer heeft een schouw rustend op getorste pilaren. De schouw in de ontvangkamer is van marmer. Ook de radiator-ombouwkasten zijn origineel. De keuken heeft originele aanrechten en tegelwanden met tableaux, zoals een vaas met bloemen en een kat en een hond. Twee tegeltableaus met 'levevsbomen' ondersteunen de schouw. De voorstelling bestaat uit een zuil met papegaaien en pauwen. De tegeltableaus zijn van elders afkomstig.

Waardering

De villa is van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van het landgoed Anderstein. Het is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en de plaats in het oeuvre van architect Stuivinga. Het pand is tenslotte van ensemblewaarde vanwege de ligging binnen het landgoed.

Beuningen, van ; Utrecht
Stuivinga, J. ; Utrecht