Maarn D 659
Bij Woudenbergseweg 13, 3953 ME te Maarsbergen

Inleiding

Op het landgoed Anderstein ligt in het park een openluchtzwembad met een kleedhokje, aangelegd in 1926 in opdracht van de familie Van Beuningen. Het landgoed Anderstein bestaat thans uit een in een golfbaan gewijzigde aanleg met een tuin, een villa van J. Stuivinga (1913), een tot clubgebouw gewijzigd stalgebouw, een boerderij en een koetshuis.

Omschrijving

Achter de villa gelegen ZWEMBAD met KLEEDHOKJE, aangelegd in 1926. De betonnen bak van het zwembad meet ongeveer vijftien bij zes meter en heeft twee verschillende dieptes. Aan de korte noordzijde van het zwembad is een gebogen opstand geplaatst die is versierd met in cement geplaatste kleine zwerfkeien. In het midden is een hardstenen plaat gemetseld met een gedicht en het jaartal 1926. De opstand dient ter ondersteuning van een houten springplank, die bevestigd is aan een ijzeren trap. Achter de opstand bevinden zich putten ten behoeve van een waterpomp.

Aan de westzijde van het zwembad staat een houten kleedhokje van één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit houten rabatdelen. Met uitzondering van de achtergevel zijn alle gevels voorzien van tweelichts klepramen. Aan de zijde van het zwembad zijn schuifdeuren aangebracht. Het interieur bestaat uit twee kleedruimtes.

Waardering

Het zwembad met kleedhokje zijn van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een privé-zwembad. Het is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en het materiaalgebruik. Het is van ensemblewaarde vanwege de ligging binnen het landgoed Anderstein.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Zwembad