509017 - Jacht- en Vislust
Diemen G 106
Overdiemerweg 13, 1111 PN te Diemen

Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ, hoofdonderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust'. Het dwarshuis van de boerderij vormt het oudste gedeelte en dateert in kern uit de 18de eeuw. Omstreeks 1870 en 1915 werd de boerderij ingrijpend gewijzigd, waarbij het zuidelijk deel van het voorhuis (ca. 1870) en het achterliggende stalgedeelte (tot ca. 1915) opnieuw werden opgetrokken. De boerderij ligt centraal binnen het complex.

In de jaren 1970 werd het noordelijk deel (het oudste deel) van het dwarshuis inwendig gerenoveerd en vonden wijzigingen plaats in de vensterindeling.

Omschrijving

De dwarshuisboerderij op L-vormige plattegrond, bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis met de nok evenwijdig aan de weg en daar haaks op het stalgedeelte. De gebouwen zijn in baksteen (in kruisverband gemetseld) opgetrokken over één bouwlaag onder zadeldaken met gesmoorde oudhollandse pannen. De nok van de stal ligt iets lager dan die van het voorhuis.

De voorgevel (W) met decoratieve gootlijst vertoont een tweedeling, zoals in de bouwnaad en de noklijn te zien is. Het linkerdeel vormt het oudste gedeelte, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Dit bevat een opkamer en bestaat uit twee vensterassen met zesruits-schuifvensters voorzien van luiken en keldervensters. Het metselwerk is hersteld. Het rechtergedeelte is 19de-eeuws en bevat twee schuifvensters voorzien van luiken.

De linkerzijgevel (N) van het smalle dwarshuis is witgepleisterd en bevat in de as een kledervenster een zesruitsvenster en een spits zoldervenster. Oorspronkelijke muurankers zijn naast 19de-eeuwse en lange toegevoegde ankerplaten aanwezig.

Het stalgedeelte heeft de breedte van het 19de-eeuwse voorhuisdeel. Het westelijk deel hiervan behoort tot het woongedeelte en bevat de ingang op het noorden. De noordgevel ligt pal tegen het tweede stalgebouw. De zuidgevel heeft een gewijzigde indeling (waarbij de stalramen werden vergroot). De achtergevel (O) bevat staldeuren. De dakrand is afgezet met windveren.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw met oudere 18de-eeuwse kern.

De boerderij is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust'.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij