509017 - Jacht- en Vislust
Diemen G 106
Bij Overdiemerweg 13, 1111 PN te Diemen

Inleiding

STAL, onderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust', daterend uit omstreeks 1885 en gelegen ten noorden van het stalgedeelte van het hoofdgebouw.

Omschrijving

De stal op rechthoekige plattegrond opgetrokken in baksteen (in halfsteenverband met gepleisterde voet) onder zadeldak met gesmoorde oudhollandse pannen. De nok ligt evenwijdig aan de stal van het hoofdgebouw.

De voorgevel (W) bevat een excentrisch geplaatste dubbele staldeur en rechts daarvan een venster. In de geveltop bevindt zich een ijzeren rozetvenster.

De linkerzijgevel (N) bevat vijf halfronde stalramen en een deur.

De rechterzijgevel (Z) ligt vrijwel tegen de gevel van de hoofdstal.

De achtergevel (O) bevat een deur en een houten bovenluik.

Waardering

De stal is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een laat-19de-eeuws stalgebouw.

De stal is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust'.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal