Bij Ouddiemerlaan 553, 1111 HH te Diemen

Inleiding

GRENSPAAL van de stad Amsterdam, waarschijnlijk geplaatst in 1896. Bij wet van 20 maart 1896 werd namelijk o.a. een gedeelte van de gemeente Diemen toegevoegd aan het grondgebied van de hoofdstad. Hoewel de paal tenminste eenmaal werd verplaatst, geeft deze nog steeds de grens aan tussen de beide gemeenten. Met omgekeerde richtingpijl stond de paal eerder enige meters noordelijker aan de oeverzijde van de Kanaaldijk. In huidige opstelling bevindt de paal zich voor de voormalige dienstwoning van Rijkswaterstaat Ouddiemerlaan 553.

N.B. De grenspaal werd bij wegwerkzaamheden door de huidige eigenaar van de dienstwoning Ouddiemerlaan 553 in het talud van de Kanaaldijk aangetroffen. De opgeschroefde richtingpijl was gekeerd (met niet-oorspronkelijke bevestiging). Door de paal op eigen grond te plaatsen bleef de paal op deze grenslocatie bewaard.

Omschrijving

De zwartgeschilderde gietijzeren grenspaal bestaat uit een ronde, enigzins versmallende stam en bredere, cilindrische kop met flauwe punt. In de stam is het stadswapen van Amsterdam meegegoten. De kop, met een diameter van circa 35 cm, bevat de meegegoten tekst 'KOM der GEMEENTE/ AMSTERDAM'. Daaronder wijst een opgeschroefde pijl richting hooofdstad. De achterzijde bevat geen tekst. De paal steekt ongeveer 75 cm boven het maaiveld uit, maar zal in het totaal mogelijk enkele meters lang zijn.

Waardering

De grenspaal is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als zeldzaam geworden voorbeeld van een gietijzeren grenspaal uit de late 19de eeuw. De paal is bovendien uit cultuurhistorisch oogpunt van algemeen belang als een van de zeer zeldzame (waarschijnlijk twee) nog in situ aanwezige grenspalen van de hoofdstad Amsterdam.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening Grenspaal