Sassenheim A 5467
Hoofdstraat 155, 2171 BB te Sassenheim

In 1909-1910 gebouwd, vrijstaand WOONHUIS van het type villa.

Het huis draagt de naam 'Sunbeam' en is gebouwd in opdracht van de bloembollenkweker en -exporteur Jan Wouter Koning Pz., naar een ontwerp van de architecten H.J. Jesse en W. Fontein (Oegstgeest). Het wordt gekenmerkt door de overgangs architectuur met elementen van de Art Nouveau verwante bouwstijl. Het huis is aan de achterzijde door middel van een tussenlid met een praktijkruimte verbonden. De villa, thans dokterswoning, staat tesamen met een aantal laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse villa's aan de van oudsher zeer belangrijke noord-zuidas door het dorp. Het huis heeft nog steeds een woonfunctie.

Omschrijving

Vanuit een onregelmatige, grotendeels in gepleisterde baksteen opgetrokken woonhuis met verdieping onder met geglazuurde tuiles du nord gedekt, uitkragend en op klampen rustend, samengesteld schilddak, dat wordt bekroond door bollen van geglazuurde terracotta. De gevels worden verlevendigd door groen geglazuurde accenten en staan boven een trasraam van ongepleisterde baksteen. Voor de achterliggende, vanuit eenrechthoekige plattegrond opgetrokken praktijkruimte zijn dezelfde bouwmaterialen gebruikt.

Asymmetrisch op de straat georiënteerd vooraanzicht met rechts in de gevel de hoofdentree met boven een bakstenen trapje een rondboogportiek, waarin een deur met roedenverdeling in het deurraam. Het bovenlicht en een rechts van deur staande zijlicht zijn eveneens voorzien van een roedenverdeling. Boven de entree een ovaal oeil de boeuf met roedenverdeling en gewelfde, groen geglazuurde onderdorpel.

Links van de entree twee rechtgesloten vensters met roedenverdeling in de bovenramen en onderdorpels met afzaat van groen geglazuurde tegels, die ook deel uitmaken van de overige vensters. Hierboven op de verdieping een breed samengesteld venster met kleine raampjes in de bovenlichten.

Het linker deel van de voorgevel is een risaliet met schuinezijden. De vensters op de begane grond hierin zijn te vergelijken met de andere vensters in de voorgevel. Boven het bredere middenvenster ligt een glazen gevelplaat met de naam 'Sunbeam' in goudkleurige Art Nouveau-letters. Op de verdieping bevindt zich een loggia met tweehoek kolommen en een tussen twee smalle tweeruits vensters staande porte brisé met gewelfde glasdeuren en kalf onder een bovenlicht met roedenverdeling. De borstweringen van de loggiazijn voorzien van groen geglazuurde deklijsten. De loggia-openingen, waarvan de middelste iets hoger is, versmallen aan de bovenzijde. Aan de linker zijgevel een vijfzijdige serre onder een half, eveneens vijfdelig tentdak. De serre is voorzien van tussen smalle penanten staande vensters met gedeelde bovenramen.

Links van de serre een onder bovenlicht met roedenverdeling staande porte brisé en aan weerszijden een venster, eveneens met roedenverdeling in de bovenramen. Op de verdieping twee kleine vensters. Uit het dakschild hierboven steekt een brede dakkapel met vier kruisramen onder lessenaardak. Achtergevel met rechts een groot venster en links daarvan twee identieke vensters met smalle penant. Al deze vensters hebben een roedenverdeling in de bovenramen. Op de verdieping rechts twee identieke vensters, links een brede vensterpartij met gedeelde bovenramen. Op de verdieping in de smalle linker travee een vrij klein venster met gedeeld bovenraam. Op de begane grond bevindt zich een tussenlid met plat dak, dat het huis met de artsenpraktijk verbindt. De gevelopeningen in de symmetrische zuidgevel van dit verdiepingloze bouwdeel zijn voorzien van bovenlichten met roedenverdeling. De praktijkruimte staat onder een uitkragend, met geglazuurde tuiles du nord gedekt tentdak, dat aan de zuidzijde is voorzien van een brede dakkapel met vier kruisramen onder lessenaardak en wordt bekroond door een piron. In de zuidgevel twee grote vensters. Tegen de noordgevel staat een lagere, platte uitbouw met naar de straat gekeerde gevelopeningen. In de noordgevel van de praktijkruimte een deur en een breedvenster. Alle gevelopeningen in de praktijkruimte zijn eveneens voorzien van roedenverdeling in de bovenramen. Het tussenlid bevat aan deze zijde een deur. De noordgevel van het woonhuis heeft op de begane grond een paneeldeur met klein zijraam en een identiek venstertje rechts daarvan. Links van de deur een vrij hoog in de gevel geplaatst, smal venster, dat evenals de kleine vensters op de begane grond is voorzien van diefijzers. Op de verdieping (overloop) bevinden zich drie rondboogvensters. Het interieur is voor een deel nog in de oorspronkelijke staat. De tochtdeur tussen voorportaal en hal is een glasdeur.

De overige deuren zijn voorzien van decoratieve profielen en staan binnen profiellijsten. De serre is voorzien van een koofplafond. Tussen de serre en de voorkamer staan dichte schuifdeuren. De verwarmingsradiatoren in de kamer hebben een ommanteling in de vorm van een kast met gedraaide spijlen. De trappen naar de verdieping zijn steektrappen met een bordes, vier houten trappalen en eenvoudige handlijsten op eveneens houten spijlen. Het daklicht boven de trap is samengesteld uitvijf ramen. Enkele vensters zijn voorzien van een ventilatiesysteem, waarbij een houten onderdorpel naar beneden kan worden geklapt. Op de zolder is de kapconstructie in het zicht gelaten.

Waardering

De uit 1909-10 daterende villa 'Sunbeam' is van algemeen belang vanwege de architec tuur- en cultuurhistorische waarde, voorbeeld van een in overgangs-architectuur uitgevoerd woonhuis, in oorsprong naar een bollenkweker, en als representatief werk uit het oeuvre van de regionale architecten H.J. Jesse en W. Fontein.

- De villa heeft ensemblewaarde als onderdeel van een reeks van laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse villa's aan de Hoofdstraat van Sassenheim.

- De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Jesse, H.J. ; Zuid-Holland
Fontein, W. ; Zuid-Holland