Heerlen G 2782
Caumerdalschestraat 22, 6416 GD te Heerlen

Inleiding

In 1917 naar een ontwerp van architect J. Stuyt te Heerlen gebouwde VILLA. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Het pand is vrijstaand gesitueerd. Het pand is gelegen binnen het potentiële stadsgezicht Molenberg en omgeving.

Omschrijving

De vrijstaande villa telt twee bouwlagen onder een schilddak gedekt met riet. Enkele rondboogvormige dakkapellen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, metselwerk in halfsteens verband. Rechthoekige houten vensters deels met bovenlichten met roedeverdeling. Vensters met kunststenen dorpelstenen.

Asymmetrische indeling FRONTGEVEL. In linkerdeel frontgevel in de eerste bouwlaag dubbele terrasdeuren met zij- en bovenlichten. In het rechterdeel van de frontgevel en in de tweede bouwlaag rechthoekige houten vensters met bovenlichten met roedeverdeling. Een rondboogvormige dakkapel met venster met roedeverdeling.

In de RECHTERZIJGEVEL een uitbouw in twee bouwlagen met doorlopend dakdeel. In de frontgevel van deze uitbouw de entree met een rechthoekige houten deur met klein bordes met drie toegangstreden. Deur onder een houten luifel met smeedijzeren ophanging en rustend op twee houten consoles. Aan de bovenzijde van de deurluifel een ruitvormige decoratie in metselwerk.

In de rechterzijgevel van de uitbouw in de eerste bouwlaag vier kleine rechthoekige houten vensters met hiervoor een traliewerk. In de tweede bouwlaag een groot rondboogvormig vensterkozijn van kunststof.

Asymmetrische indeling ACHTERGEVEL. In het linkerdeel van de eerste bouwlaag een rechthoekige houten deur van recenter datum. In het middendeel van de gevel een rechthoekig houten venster met bovenlicht met roedeverdeling. In rechterdeel van de gevel dubbele tuindeuren met zij- en bovenlichten. In de tweede bouwlaag van de achtergevel twee rechthoekige houten vensters met bovenlichten en een klein venster aan de bovenzijde van de keukendeur. Licht dakoverstek. Een halfronde dakkapel met vensters met roedeverdeling.

Asymmetrische indeling LINKERZIJGEVEL. In het linkerdeel van de gevel in de eerste bouwlaag een driezijdige erker met rechthoekige houten vensters met bovenlichten met glas in lood. Op deze erker in de tweede bouwlaag een balkon met houten balustrade onder een houten luifel rustend op vier houten kolommen en afgedekt met een lessenaarsdak met riet. Dubbele balkondeuren met bovenlicht met glas in lood. In de overige gevel twee rechthoekige houten vensters met bovenlichten.

Structuur van het interieur beperkt in tact.

Waardering

De villa aan de Caumerdalschestraat bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Binnen de hiërarchische woonhuisarchitectuur van Jan Stuyt ten behoeve van het personeel van de Limburgse mijnen is deze villa een prominent voorbeeld.

De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat en Molenberglaan die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

Het landhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Stuyt, J. ; Limburg