509125 - Ossevaathoeve
Borsele E 934
Ossenweg 6, 4454 PR te Borssele

Inleiding

Traditionele verdiepingloze woning met langsgevel op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak. Waarschijnlijk begin 19e eeuw gebouwd in een streek-eigen bouwtrant.

Omschrijving

Traditioneel uitgevoerde woning met centraal geplaatste entree in de voorgevel en, in een uitbouw, in de achtergevel. Gevels opgetrokken uit rode baksteen, de langsgevels afgesloten door bakgoten op gebeeldhouwde consoles. Voorgevel-entree met bovenlicht en rijke deur met gietijzeren raamrooster. Aan weerszijden van de entree twee stuks schuifraamkozijnen met 4-ruits onderramen en glas-in-lood bovenramen, behangen met 2-paneels luiken. Achtergevel gedomineerd door bijzondere entree-uitbouw onder een zadeldakje. Zowel ramen als deur zijn voorzien van gietijzeren roosters. Boven de deur een, van tracering voorzien, bovenlicht. Het dak van de uitbouw voorzien van uitgezaagde daklijst. Kopgevels uitgevoerd als topgevels zonder dakoverstekken en voorzien van eenvoudige raamkozijnen op begane grond en verdieping.

Zadeldak, gedekt met rode groefpannen. Het woonhuiserf voorzien van ijzeren toegangshekwerken.

Waardering

Woning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als interessant en rijk gedecoreerd architectuurvoorbeeld en als belangrijk onderdeel van het complex.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)