509148 - SZB-tramlijn
Borsele U 774
Borsele AO 464
Borsele W 1041
Borsele R 306
Tussen Goes en Oudelande, Oudelande

Omschrijving

Spoorbaan vanaf de oostzijde van de Stationsstraat bij station Oudelande via Baarland, Hoedekenskerke, Langeweegje en ’s-Gravenpolder naar de remise in Goes. Het spoor bestaat uit NP-30 rails van 15 meter lengte (Krupp 1880) op houten bielzen. De spoorbaan volgt een bochtig tracé, en loopt grotendeels door een gaaf landschap, afwisselend door gebieden met een open of halfopen karakter (weilanden) en gebieden met een gesloten karakter (boomgaarden, heggenlandschap en andere opgaande begroeiing). Bij station Oudelande ligt een dubbel spoor.

Tussen station Oudelande en station Baarland loopt de spoorbaan op een laag spoordijkje in een vrij open landschap en tussen station Baarland en Hoedekenskerke deels op een dijk tussen opgaande begroeiing. Bij Hoedekenskerke ligt het spoor gedeeltelijk op een spoordijk. Tussen Hoedekenskerke en Langeweegje (station Kwadendamme) ligt het spoor eveneens op een spoordijk met één- en tweezijdige begroeiing van bomen. Van station Kwadendamme richting station Nisse loopt het tracé, door het open veld met enige begroeiing aan weerszijden.

Vervolgens loopt de spoorbaan door een heggenlandschap naar station 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke. Bij dit station ligt een dubbel spoor.

Ten noorden van dit station loopt het spoor door één en tweezijdig opgaande begroeiing, deels op een lage spoordijk. Het laatste deel van het tracé, op het grondgebied van de gemeente Borsele (dit is ten zuiden van de A-58) is tussen boomgaarden en begroeiing gelegen. Ten noorden van de A-58 (grondgebied gemeente Goes) ligt de spoorbaan eerst in een open gebied en vervolgens op een spoordijk.

Waardering

Spoorbaan van cultuurhistorische en ensemblewaarden en van waarde vanwege herkenbaarheid en zeldzaamheid.