Borsele X 762
Kerkring 3, 4444 AB te 's-Heer Abtskerke

Inleiding

Voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, in 1858 gebouwd; neo-classicistische invloeden.

Omschrijving

Fors pand op bijna vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak en kelder. Opgetrokken uit rode baksteen, gepleisterde plint met schijnvoegen. Symmetrische voorgevel is een lijstgevel met risalerende middenpartij met ingang en topgeveltje met venster en dwarskapje; hoeklisenen. Ingangspartij met brede omlijsting rond bovenlicht; uitgesneden, houten voordeur met fronton en roosters.

Venster in topgeveltje met opgeknikte bovendorpel en roedeverdeling; dwarskapje met overstek op geprofileerde schoren. Aan weerszijden van de ingang twee houten schuiframen met 8-ruits bovenramen, gedeeltelijk met pleisterwerk omlijsting. Onderraam van rechter twee vensters vervangen. Sober hoofdgestel met strak fries. Noordelijke zijgevel (topgevel) in midden van top voorzien van houten venster met roedeverdeling met aan weerszijden een kleiner venster met opgeknikte bovendorpel en roedeverdeling.

Achtergevel met symmetrische indeling; risalerende middenpartij met ingang en aan weerszijden twee vensters; hoeklisenen.

Vanwege lager liggend terrein is aan achtergevel eveneens gepleisterde kelderverdieping zichtbaar met onder de linker twee vensters twee kleine getoogde kelderraampjes. Gietijzeren trapje naar achterdeur, die voorzien is van een rondboogvormig bovenlicht met omlijsting. Vensters en hoofdgestel hetzelfde uitgevoerd als die in en aan voorgevel. Dakkapel met afgerond bovenlicht met spitsboogvormige tracering.

Zuidelijke zijgevel met klein venster en zijdeur; in topgevel zelfde vensterindeling als andere zijgevel. Interieur met originele indeling. Onder meer kamers en suite met draaideuren met glas-in-lood als tussendeuren; in keuken originele schouw met kasten aan weerszijden. Kelder onder de keuken met gepleisterde gewelven. Philibertspanten in kapconstructie.

Waardering

Voormalige pastorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden. Van belang vanwege gaafheid en van ensemblewaarden voor het aanzien van het dorp.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)