Borsele AH 4028
Kerkdreef 4, 4451 AD te Heinkenszand

Inleiding

Pastorie van de aangrenzende Rooms Katholieke kerk, in 1905 in overgangs-architectuur gebouwd naar ontwerp van C.P.W. Dessing.

Omschrijving

Pastorie op bijna vierkante plattegrond met diverse uitbouwtjes; twee bouwlagen hoog met kap. Pand opgebouwd uit een bouwvolume met tuitgevel voorzien van zadeldak met aan achterzijde schilddak en een iets lager bouwvolume met langsgevel voorzien van schilddak met plat; opgetrokken uit roodbruine baksteen; waterlijsten en raamdorpels in geprofileerde steen; grijze steen in banden en fries; vrijwel alle gevelopeningen voorzien van siermetselwerk in boogtrommels. De voorgevel (west) omvat rechts een tuitgevel en links, iets terugliggend, een langsgevel. Tuitgevel op begane grond en verdieping voorzien van twee houten schuiframen. In de top van de gevel een drielichtvenster met boven het middenraam in steensponning twee rondboogramen en een klein rond venster erboven, gevat onder een rondboog en voorzien van glas-in-lood. In het iets terugliggende langsgeveldeel van de voorgevel bevindt zich rechts een houten paneeldeur (voordeur) met bovenlicht bestaand uit twee spitsboogvensters met stenen tracering en glas-in-lood. Links een tot tweelicht gekoppeld stel houten schuiframen. Eenzelfde venster op de verdieping, evenals een enkel houten schuifraam. In schilddak dakkapel met puntdakje gedekt met leien en bekroond door zinken piroen.

Linker zijgevel (noord) met in het midden hoog, door de daklijst brekend, torenachtig element met uitzwenkend schilddak gedekt met leien en voorzien van hoekpiroens. In toren enkele en gekoppelde glas-in-lood ramen in steensponning.

Op begane grond aanbouwtje met plat als verbinding met kerk, voorzien van houten paneeldeur.

Achtergevel is een lijstgevel, twee verdiepingen hoog met links schilddak en rechts schilddak met plat. Op begane grond links gedeeltelijk vernieuwde serre met plat; rechts daarvan achteringang met houten paneeldeur en daarnaast twee gekoppelde houten schuiframen. Op verdieping één stel gekoppelde en drie enkele houten schuiframen. In kappen drie dakkapellen, waarvan één met puntdakje gedekt met leien en bekroond door zinken piroens.

Rechter zijgevel (zuid) met op verdieping houten schuifraam.

Daken gedekt met leien in maasdekking met op hoeken zinken piroens.

Rijk interieur uit begin van de 20ste eeuw met onder meer gestucte plafonds in vrijwel alle vertrekken op begane grond en verdieping; gestucte bogen in hal op begane grond en verdieping, diverse schouwen, houten binnenluiken, deuren; rijk houten trappenhuis (bordestrap) met balusters; op zolder klein kamertje met bedstede.

Waardering

Pastorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde; van belang vanwege gaafheid en van ensemblewaarden.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Dessing, C.P.W. ; Zeeland