Borsele AM 1599
Kerkstraat 38, 4433 AT te Hoedekenskerke

Inleiding

Dokterswoning, volgens gedenksteen in 1887 gebouwd in eclectische stijl; de woning staat op een kleine verhoging in het landschap.

Omschrijving

Eén bouwlaag hoog met mezzanino en kapverdieping, op vrijwel vierkante plattegrond met een enkel aanbouwtje. Opgetrokken uit roodbruine baksteen, siermetselwerk in voorgevel. Voorgevel is een symmetrische lijstgevel met risalerende middenpartij met topgevel met dwarskapje en balkon. Op de begane grond in het midden dubbele houten paneeldeur met getoogd bovenlicht. Aan weerszijden twee houten T-vensters met getoogd bovenlicht; siermetselwerk boven vensters. Mezzanino met horizontale vensters. Boven ingang houten balkon met gietijzeren spijlen; klassieke consoles. In topgeveltje dubbele balkondeur met bovenlicht, siermetselwerk aan weerszijden en in de top de naam "Boerhaave"; overhangende daklijst met makelaar en dezelfde spitse versiering op de hoeken en in het midden van deze daklijst.

De zijgevels zijn topgevels. Achtergevel is eeneenvoudige langsgevel, met onder andere een kleine nieuwe aanbouw en schuiframen. Het zadeldak en het dwarskapje zijn gedekt met gesmoorde kruispannen; overhangende daklijsten.

In het interieur onder meer tegelvloer en klassieke, gepleisterde rondbogen in de hal.

Waardering

Woning van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde; van belang vanwege ensemblewaarden en gaafheid van met name exterieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning