Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509205
Complexnummer
509204 - Pastorie c.s.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82751/173
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hontenisse W 508
Dorpsstraat 10, 4589 KP te Ossenisse

Omschrijving

Inleiding

Rooms-katholieke pastorie, rond 1875-1895 gebouwd in neoclassicistische architectuur, aan de zuidoostzijde voorzien van een aangebouwd koetshuis.

Omschrijving

Pastorie op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een kap hoog met aan de zuidoostzijde het één bouwlaag en een kap hoge koetshuis. Geheel opgetrokken uit baksteen.

De pastorie heeft een symmetrische voorgevel (lijstgevel) met middenrisaliet en hoeklisenen. Op de begane grond aan weerszijden van de ingangspartij twee getoogde houten schuiframen (4x2 ruits). De ingangspartij bestaat uit een getoogde natuurstenen omlijsting met houten voordeur met bovenlicht voorzien van gekleurd glas-in-lood met afbeelding van een os. Op de verdieping vijf getoogde houten schuiframen (3x2 ruits). De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige houten kroonlijst. De noordelijke zijgevel is een vrijwel blinde lijstgevel met op de begane grond en op de verdieping een smal venster met roedeverdeling en bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst. De achtergevel (oost) is een lijstgevel. Op de begane grond aan de noordzijde van deze gevel bevindt zich een niet originele aanbouw. Voorts op de begane grond getoogde houten schuiframen (4x2 ruits) en op de verdieping vier getoogde houten schuiframen (3x2 ruits), waarvan één vervangen door openslaande deuren. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst. De zuidgevel is voorzien van enkele smalle houten schuiframen en een eenvoudige gootlijst. De pastorie is afgedekt door een schilddak bestaand uit een voordak en twee dwarskappen met zakgoot, gedekt met gesmoorde holle pannen en voorzien van vier bakstenen schoorstenen. Het koetshuis dat gedeeltelijk aan het oostelijke deel van de zuidgevel is gebouwd, is één bouwlaag hoog met gesmoorde holle pannen. Aan de noordgevel van het rechthoekige koetshuis bevindt zich een risaliet met topgevel met dwarskapje (zadeldak). In de risaliet en in het geveldeel links daarvan bevindt zich een houten rondboogkozijn met halfrond bovenlicht met tracering en vernieuwde houten deuren. In de risaliet voorts siermetselwerk onder meer in de vorm van een klimmend boogfries; uitgesneden houten windveer en makelaar. In de zuidgevel onder meer een vernieuwd venster en aan de bovenrand van de westgevel siermetselwerk.

De pastorie heeft een rijk interieur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw met onder meer op de begane grond stucwerk plafonds in vrijwel alle vertrekken, kamers en suite met houten paneeldeuren (klapdeuren) als tussendeuren, gang met mozaïekachtige vloer, houten deuren, houten trappartij met trappaal bekroond door een os en muurschilderingen in zuidelijke achterkamer. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd met onder meer een wijnkelder met nissen en tongewelfjes.

Waardering

Pastorie en koetshuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, van ensemblewaarden en van waarde vanwege gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509204. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden