509217 - Kerk en pastorie
Hontenisse H 2037
Groenendijk 38, 4587 CV te Kloosterzande

Inleiding

Rooms-katholieke pastorie, in 1877-1878 gebouwd in neo-classicistische trant, gelegen in een grote tuin.

Omschrijving

Pastorie van twee bouwlagen en een schilddak hoog, opgetrokken uit baksteen, die wit geverfd is. De hoofdbouw heeft een rechthoekige plattegrond en tegen het midden van de achtergevel een één bouwlaag hoge rechthoekige aanbouw en aan de noordkant van deze gevel een langwerpige, rechthoekige, één bouwlaag hoge vleugel.

De vijf traveeën brede, symmetrische voorgevel is voorzien van een middenrisaliet met een door de daklijst heen brekende topgevel.

Het metselwerk van de hoeklisenen en van de lisenen van de risaliet is voorzien van horizontale accentuering, waardoor een rustica-achtig effect is ontstaan. Ook in de topgevel horizontale accentuering waardoor voegen worden gesuggereerd. De middenrisaliet bevat op de begane grond de ingangspartij in een nis met rondboog, voorzien van gedecoreerde sluitsteen. Houten voordeur met bovenlicht. Aan weerszijden van de ingang twee getoogde houten T-vensters met opgebouwde houten rolluikkasten en houten rolluiken. Op de verdieping vijf getoogde houten T-vensters. Vensters op begane grond en verdieping zijn voorzien vangedecoreerde sluitstenen en consoles onder de vensterbanken. Op de verdieping doorlopende lijst ter hoogte van de vensterbanken, die in de middenrisaliet verzwaard is en voorzien van grote consoles.

De gevel wordt afgesloten door een gemetselde boogfries en een kroonlijst op consoles. In de top van de middenrisaliet een rond venster met kruisroede en rondom accentuering door cirkelvormig metselwerk. De middenrisaliet wordt afgesloten door een sterk geprofileerde lijst.

De linker zijgevel (zuid) is vijf traveeën breed en bevat verdiepte muurvelden en in het metselwerk geaccentueerde hoeklisenen. De rechter twee traveeën zijn voorzien van blindnissen op begane grond en verdieping. De linker drie traveeën bevatten op de begane grond en de verdieping getoogde houten schuiframen, op de begane grond met houten rolluikkasten en houten rolluiken. De tweede travee van links is op de begane grond voorzien van een dubbele, houten, openslaande deur met geslepen glazen; houten rolluikkast en houten rolluik. Onderlangs dedakrand een mezzanino met getoogde venstertjes. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten daklijst.

De achtergevel heeft een één bouwlaag hoge rechthoekige aanbouw met plat, voorzien van enkele kleine vensters onder een strek en aan de westzijde, in het verlengde van de voordeur, een dubbele houten, openslaande deur met bovenlicht en houten rolluik. Deze aanbouw wordt afgesloten door een overhangende, licht geprofileerde houten goot op geprofileerde houten klossen. Op de verdieping van de achtergevel een aangepaste, getoogde deur. Aan de noordkant van de westgevel is een lage vleugel gebouwd met een afgeplat schilddak. De gevels hiervan zijn gepleisterd en de zuidkant is gedeeltelijk voorzien van een vernieuwde houten deur met bovenlicht, enkele kleine vensters en gekoppelde, niet-originele vensters.

De noordelijke zijgevel is een eveneens geschilderde bakstenen muur.

De hoofdbouw van de pastorie heeft een schilddak gedekt met gesmoorde tuile du nord.

De pastorie heeft een rijk interieur uit de bouwtijd met onder meer op de begane grond de entree met gekleurde tegelvloer en marmeren omranding, eenvoudig stucplafond, gang met zwart-wit marmeren vloer, pilasters, stucplafond, tochtdeuren met klassieke omlijsting en geëtste glazen in bovenlicht, houten deuren; kamers en suite (zuid) met in grote achterzaal onder meer rijk stucplafond in drie rechthoekige vakken met rijke omranding en middenmotief met onder meer muziekinstrumenten, voorts zwart marmeren schouw met gestucte opbouw doorlopend in stucplafond; tussendeuren naar voorkamer, die voorzien is van stucplafond; eetkamer met tegelvloer; houten trappartij met trappaal met slang; op verdieping eenvoudige stucplafonds, deuren en diverse ingebouwde kasten; in kelder gewelfjes met stalen ribben en wijnkelder met vakken.

Waardering

Patorie zowel vanwege exterieur als interieur van architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid; voorts van cultuurhistorishce waarde en van ensemblewaarde.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)