Hontenisse O 702
Sasdijkweg 7, 4581 RP te Vogelwaarde

In 1878 in neo-renaissance stijl gebouwde villa bij boerderij, genaamd Pauwhof.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen en een kapverdieping hoog, op rechthoekige plattegrond met uitbouw met topgevel en een hoektoren aan de voorgevel. Het pand is opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van verdiepte velden en nissen. De voorgevel bestaat van zuid naar noord uit een topgevel, een langsgevel en een rechthoekige hoektoren. Op de begane grond H- en T-vensters met vier-paneels houten luiken, hoekblokken en sluitstenen in de strekken. Houten deur met bovenlicht in de langsgevel. Op de verdieping eveneens H- en T-vensters. In de top van de topgeveltwee rondboogvensters met roeden en een klein rond venster daar midden boven. De topgevel is voorzien van trapgevels. De langsgevel wordt afgesloten door een gemetselde boogfries en daarboven een geprofileerde bakgoot.

De achthoekige hoektoren bevat boven de begane grond en eerste verdieping nog een derde verdieping met in ieder van de acht gevelvlakken een rondboogvenster met horizontale roeden in een nis. Deze gevelvlakken worden afgesloten door een boogfries en daarboven een geprofileerde bakgoot.

De achthoekige torenspits is gedekt met zink en bekroond door een kruis. De noordelijke zijgevel is voorzien van T-vensters, op de begane grond met houten luiken.

De villa is voorzien van een schilddak met dwarskap gedekt met gesmoorde platte friese pannen.

De overige gevels en het interieur zijn niet onderzocht.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis bij boerderij